​De internationale allure van het Gelderlandplein

Voor de derde keer in zijn bestaan is het Gelderlandplein in Amsterdam heropend. Het naoorlogse winkelcentrum op de schaal van Buitenveldert is getransformeerd ‘naar een bestemming die tegemoet komt aan de behoeften van de kosmopolitische Zuidas’, stellen de architecten van Rijnboutt. Vanaf vandaag beschikt Gelderlandplein over internationale allure.

Het winkelcentrum was onder de vorige eigenaar ‘een tikkeltje stoffig en elitair’ geworden, meent de huidige eigenaar Lesley Bamberger. De directeur van vastgoedontwikkelaar Kroonenberg kocht het winkelcentrum in 2008, en had direct plannen om een vernieuwingsslag te maken. Bamberger wilde Gelderlandplein een ‘levendige ontmoetingsplaats voor iedereen’ maken. Daartoe zijn er onder meer restaurants en een hotel bijgekomen. Ook is er de eerste Japans-Koreaanse supermarkt van Nederland geopend. “Het moest meer cachet krijgen en dat vind ik gelukt”, aldus Bamberger in De Financiële Telegraaf.

Het winkelcentrum is volgens Rijnboutt een cross-over geworden van funshoppen en functioneel winkelen, waar de werelden van food, fashion, leisure en horeca elkaar ontmoeten. Winkelen als beleving staat daarbij centraal: het Gelderlandplein moet als bestemming op zich gelden dankzij ‘on-Nederlands comfort’.

Van de vijf entrees van het winkelcentrum zijn er twee gesneuveld, terwijl het teveel aan straatmeubilair is verwijderd. Rijnboutt heeft gekozen voor grote luifels bij elk van de drie ingangen. Daarnaast zijn er dubbelhoge etages die ruimte bieden aan een tweede vloer voor grotere winkelunits.

Het winkeloppervlakte is vergroot en er is meer horeca toegevoegd. Verder is het winkelcentrum voorzien van een nieuwe routing: een dubbele 8-structuur. Het belangrijkste is echter dat het winkelcentrum als een geheel door het leven gaat, doordat materialen op elkaar zijn afgestemd en dissonanten zijn vermeden. “De opdracht vroeg om het ontwerpen van een evenwichtig, sterk en stijlvol kader voor de winkels”, aldus architect Frederik Vermeersch. “Tot in de details zie je dat terug. Als bezoeker kom je in een omgeving met allure.”

Foto's: Rijnboutt

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in