​Hoe Invito een tweede leven krijgt

​Hoe Invito een tweede leven krijgt

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching

Na het faillissement van Macintosh, zijn alle formules één voor één bij nieuwe eigenaren ondergebracht. Alleen met PRO en Invito wilde dat niet echt vlotten. Onder de vleugels van Le Ballon krijgt laatstgenoemde nu toch een tweede kans. Volledig vernieuwd begint de formule van de grond af aan.

Naast het faillissement van V&D, is dat van Macintosh zonder twijfel het meest besproken bankroet in de retail van de afgelopen maanden. Als het gaat om het aantal formules dat is getroffen, zijn de gevolgen bij Macintosh zelfs veel groter. Toch is het de curatoren, anders dan bij V&D, gelukt om voor alle ketens een nieuw onderkomen te vinden. PRO en Invito waren in februari de laatste formules die een nieuw thuis vonden. In tegenstelling tot Scapino, Manfield en Dolcis, werden PRO en Invito niet gekocht door een familiebedrijf in binnen de eigen branche. Twee vennootschappen onder Highland Holdings kregen Invito in handen, terwijl PRO naar Pro Sports Holding van directeur Perry Overeem ging.

Al snel kwam de doorstart van beide formules echter op de helling te staan. Veel personeel bleek al vertrokken, waardoor de winkels met onderbezetting te maken kregen. Er werd nog gevochten om beide ketens voor de winkelstraat te behouden, maar snel werd duidelijk dat meerdere winkels hun deuren moesten sluiten. Amper een maand na de doorstart, waren nog maar 37 van de oorspronkelijke 65 winkels open. “Of we voor beide formules een definitieve doorstart kunnen bewerkstelligen, betwijfel ik”, liet Overeem daarop weten aan RetailNews. Het nieuwe doel: op zijn minst één van beide merken behouden.

Na een lange periode van radiostilte werd deze week duidelijk dat dat is gelukt. Damesmodeketen Le Ballon is de nieuwe eigenaar van de merknaam Invito. “Deze partij heeft veel betere instrumenten om een nieuwe start in goede banen te leiden”, zegt Overeem, die ook nauw betrokken was bij de doorstart van Invito. “Het belangrijkste is dat de merknaam blijft bestaan. Het zou zonde zijn geweest als die was verdwenen.”

Terwijl de laatste winkels deze week worden gesloten, bereidt algemeen directeur en medeaandeelhouder Peter van den Hurk van Le Ballon de plannen voor om het merk nieuw leven in te blazen. Dat begint met de opening van vijf winkels, waarvan de eerste in augustus in Breda komt. Daar vestigt Invito zich in het pand aan de Karrestraat, waar het voorheen ook al zat. Ook in Den Haag trekt Invito weer in zijn oude onderkomen. Voor de overige winkels worden nieuwe locaties gezocht, omdat de oude panden al verhuurd zijn. Bij de vijf winkels die dit najaar openen blijft het niet, zegt Van den Hurk. “Expansie gaat zeker gebeuren, en ook op korte termijn.”

Restyling
Of er nog iets van het bekende concept overblijft, is nog maar de vraag. Van den Hurk spreekt van een ‘complete restyling’ waarbij de winkels een nieuwe, moderne uitstraling krijgen. “De look en feel wordt geheel van deze tijd”, aldus Van den Hurk. Wel is het mogelijk dat voormalig personeel van Invito weer in dienst wordt genomen. “Op dit moment zijn twee dames aangenomen die bij Invito werkzaam waren.” Invito en Le Ballon worden als formules strikt gescheiden gehouden, benadrukt de directeur. Het hebben van een gedeelde overhead noemt hij als belangrijke reden voor de overname. Ook voor Le Ballon wordt overigens actief gezocht naar nieuwe vestigingslocaties om de keten uit te breiden. Een exact aantal vestigingen waar de retailer op mikt kan Van den Hurk niet noemen. “Maar we blijven actief doorgroeien de komende jaren.” Momenteel heeft Le Ballon dertien winkels.

En PRO? Voor die formule ziet het er vooralsnog wat minder zonnig uit. De sneakerformule zag zich na de doorstart onder Pro Sports Holding geconfronteerd met enkele belangrijke leveranciers die zich om ‘strategische redenen’ terugtrokken. Alle winkels zijn inmiddels dicht, laat Overeem weten. Wel is hij nog steeds eigenaar van de merknaam. “Momenteel lopen er gesprekken met enkele geïnteresseerde partijen. Onderhandeld wordt er nog niet en van een doorstart is voorlopig geen sprake.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in