​Vier vragen aan scheidend Euretco-ceo Harry Bruijniks

​Vier vragen aan scheidend Euretco-ceo Harry Bruijniks

Door Amnon Vogel
Redactie RetailWatching

Na tien jaar aan het roer te hebben gestaan van retailserviceorganisatie Euretco, is voor Harry Bruijniks het natuurlijke moment aangebroken om het stokje over te dragen. De besturen van de retailserviceorganisatie en zijn Duitse eigenaar, EK servicegroup, worden per 1 januari samengevoegd. Bruijniks zal daar geen onderdeel meer van uitmaken en wordt lid van de raad van commissarissen. Tijdens Jaarcongres RetailAgenda, afgelopen donderdag, gaf hij nog één keer als topman van Euretco inzicht in de gang van zaken bij het bedrijf. RetailWatching sprak met hem over zijn erfenis, de toekomst van Euretco en de toekomst voor Bruijniks zelf.

Harry Bruijniks kun je gerust een nestor van de Nederlandse retail noemen. Na een korte periode aan de leverancierskant, als productmanager bij Heinz, is hij sinds 1978 onafgebroken in retail werkzaam geweest. Eerst meer dan twintig jaar in management- en directiefuncties bij Ahold, daarna vier jaar als ceo bij voormalig Super de Boer-moeder Laurus en de laatste tien jaar als topman van Euretco. Onder zijn leiding is de retailserviceorganisatie uitgegroeid tot een bedrijf met een inkoopomzet van één miljard euro en 2600 aangesloten winkels. Bruijniks ziet na veertig jaar nog genoeg ruimte voor verbeteringen in de sector. Eenduidigheid tussen de verschillende brancheorganisaties bijvoorbeeld, die volgens hem veel meer met één mond moeten spreken. Ook pleit hij voor een aparte staatssecretaris voor retail. Of hij daar zelf voor beschikbaar is? “Ik ken een paar mensen die daar politiek meer geschikt voor zijn.”

Waarom is dit het moment om afscheid te nemen?
“Toen we de aandelen verkochten aan EK servicegroup, twee jaar geleden, was dit al de richting waar we naartoe zouden werken. We zijn daarmee van honderd procent private-equity naar een strategische Duitse partner overgegaan. Daarmee kunnen we echt een Europees platform worden en om dat mogelijk te maken, gaan de twee directies per 1 januari samen. Ik heb er zelf veertig jaar in retail op zitten, waarvan straks precies tien bij Euretco. Dat is een mooi moment om het stokje over te dragen en andere dingen te gaan doen.”

Waar bent u het meest trots op?
“We zijn van een traditionele inkooporganisatie veranderd in een bedrijf dat veel meer gericht is op toegevoegde waarde voor zijn ondernemers. Verder hebben we de kosten fors kunnen verlagen, de schaalgrootte uitgebreid en een e-commercetak opgezet. Ook hebben we – in crisistijd – diverse overnames kunnen doen, waaronder de formules Libris en Intersport. Daarnaast hebben we de dhz-branche aan ons portfolio toegevoegd met Hubo en Multimate, die het al jaren beter doen dan de markt. Maar Euretco heeft ook een hele sterke positie voor grote zelfstandigen die onder eigen naam opereren, zoals Roetgerink Mode en Van Tilburg. En natuurlijk hebben we, met eerst de fusie met Intres en later de overname door EK servicegroup, drie grote organisaties samengevoegd tot één.”

Welke uitdagingen liggen er voor uw opvolgers?
“Die relevantie voor onze ondernemers vasthouden. Zoals retailers moeten focussen op de persoonlijke relatie met hun klanten, moeten wij dat met onze ondernemers. Zelf ben ik daar misschien wel eens wat tekortgeschoten, omdat ik zo veel bezig was met herfinancieringen en overnames. Verder hoop ik dat ze de positie van de formulewinkels verder versterken, en misschien ook nieuwe formules binnenhalen. Wellicht ook in nieuwe branches. We zitten nu in fashion, wonen, sport, media en doe-het-zelf. Ik denk dat de fietsbranche goed bij Euretco zou passen, die ligt dicht tegen sport aan. Ook met onze branchegenoot IMG (serviceorganisatie achter onder meer Superkeukens en Pronto Wonen, red.) zou ik wel een intensievere samenwerking willen.”

Wat gaat u zelf doen?
“Ik weet het echt nog niet. Ik heb in de loop der jaren veel kennis en kunde opgedaan, en hoop dat ik nog een bijdrage mag leveren aan de retail. Of dat weer in een directiefunctie is of op een andere manier, weet ik niet. Ik zag laatst ergens een bordje hangen met de tekst: ‘Doen waar je van houdt, daar word je goed van’. Zo denk ik er ook over. En ik hou van retail, dus ik trek in ieder geval niet de deur achter me dicht om naar Spanje te vertrekken.”