​Zo ziet de Beurspassage er nu uit

​Zo ziet de Beurspassage er nu uit

Amsterdam Oersoep. Zo heet kunstwerk dat in de Beurspassage in de hoofdstad te zien is. De passage – met daarin afbeeldingen van alles wat het Amsterdamse grachtenwater bijzonder maakt – vormt de kroon op het project Nowadays.

Onder de naam Nowadays hebben vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest en projectontwikkelaar Top Vastgoed naar eigen zeggen één van de grootste binnenstedelijke retailontwikkelingen van dit decennium gerealiseerd. Zo kwam er bijna 27 duizend vierkante meter nieuwbouw winkelruimte bij kijken. Behalve C&A is nu ook Primark aan het Damrak gevestigd, terwijl aan de Nieuwendijk ruimte is gemaakt voor Zara en JD Sports.

De Beurspassage verbindt het Damrak en de Nieuwendijk met elkaar. De vele bezoekers vinden er een ingang voor de reusachtige winkel van Primark en Liquid Mokum (de langste koffiebar ter wereld), maar ook de penselen van Rembrandt, talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo's en de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen.

Het plafond bestaat uit meer dan een miljoen glasmozaïek tegeltjes, die de suggestie wekken alsof je in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht loopt. Verder zijn er zeven kroonluchters, gemaakt van recyclede en vergulde fietsonderdelen. Ook in de wanden, spiegels en de terrazzovloer komen elementen terug die verwijzen naar het water als oorsprong van het leven op aarde. Het Amerikaanse architectenbureau RAMSA en het Nederlandse bureau Rijnboutt zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.