Het wilde winkelmuseum van Yeti

Het wilde winkelmuseum van Yeti

Yeti had tot vorige maand nog geen eigen winkel. Als je dan je eerste flagshipstore opent, kun je het maar beter gelijk goed doen.

Yeti heeft de afgelopen tien jaar snel naam gemaakt als merk voor koelboxen- en drinkbekers en verkoopt online in meer dan honderd landen, waaronder Nederland. Maar een eigen winkel had het Amerikaanse outdoorlabel nog niet, tot vorige maand. En als je dan je eerste flagshipstore opent, kun je het maar beter gelijk goed doen.

Yeti heeft de beschikking over zo'n 750 vierkante meter aan South Congress Avenue, de bekendste winkelstraat in zijn thuisstad Austin. Een winkel noemt Yeti het zelf overigens niet. "Het heeft meer gemeen met een ervaringsgericht museum", aldus director of consumer experience Tony Kaplan. Klanten worden in de winkel omringd door haaien, boten. waarschuwingsborden en een tweeënhalf meter hoge beer: als het maar aan het leven in het wild doet denken. Natuurlijk is ook het assortiment aan koelers te vinden, al worden die net als de andere 'museumstukken' gepresenteerd.

In de winkel is verder een bar, een podium voor concerten een een 'customization counter'. Daar kunnen bezoekers hun uitrusting naar smaak aanpassen, bijvoorbeeld met een ander kleurtje. Met storytelling wordt het museumgehalte rond het buitenthema nog wat verder opgevoerd. Daarvoor wordt onder meer de geschiedenis van het gebouw gebruikt, dat een watersnood in 1930 overleefde. Ook is een van de museumstukken een grill die nog eigendom is geweest van de oprichter van de beroemde Franklin Barbecue. Kaplan: "We hebben talloze retailpartners, dus het was niet zo dat we een nieuwe plek nodig hadden om spullen te verkopen. Het is een plek om onze roots te vieren."