De opmars van jeansconcepten

De opmars van jeansconcepten

Denim & jeans: in veel winkels een onderdeel van een breder kledingassortiment, maar bij genoeg retailers het hoofd- of zelfs enige product. Bij Denham bijvoorbeeld, een van oorsprong Amsterdams label dat internationaal met veertig winkels actief is. En daar komen er dit jaar zeker vijftien bij, zegt oprichter Jason Denham in het meinummer van RetailTrends. Denham en elf andere mooie voorbeelden van denimconcepten op een rij.

Denham

De recent geopende winkel in Den Haag is de achtste in ons land. Het is een alles-in-één-winkel met collecties voor mannen, vrouwen en kinderen, evenals de allereerste schoenencollectie.

Nudie Jeans

Dit Zweedse label hecht veel waarde aan een duurzame productie van denim. Het middelpunt van zijn winkels wordt gevormd door ‘repair stations’, waar oude spijkerbroeken gerepareerd kunnen worden.

Pepe Jeans

Waar anders kan een flagshipstore van Pepe Jeans komen dan in Londen, de geboorteplaats van het jeanslabel? En waar anders dan aan Regent Street, volgens cmo Mark Blenkinsop 'de beste straat in Londen om een premium brand neer te zetten'?

Jack & Jones

Jack & Jones verkoopt allang niet meer alleen jeans, maar daar ligt wel de oorsprong. Met zijn nieuwe concept Jeans Intelligence Studio, dat in ons land debuteerde in Tilburg, gaat het merk terug naar zijn roots.

The Bakery

De naam en aanwezige versgebakken broden doen anders vermoeden, maar dit is toch echt een jeanswinkel. De enige exclusieve denimstore van Only for Men om precies te zijn, gecombineerd met een bakkerswinkel. Alles om ‘spraakmakend’ te zijn.

WE Fashion

In tijden waarin denim hot is haakt ook WE Fashion graag aan. In februari opende de Nederlandse modeketen zijn eerste jeanswinkel in Amsterdam.

Amsterdams Blauw

Amsterdams Blauw is de eigen denimcollectie van Scotch & Soda. Begin vorig jaar opende het label daarvoor zijn eigen The Blauw Kitchen in Amsterdam. Later volgde een tweede in Den Bosch.

Selfridges

Ook Selfridges geeft graag in een aparte ruimte aandacht aan zijn jeanscollectie. En niet in de minste ruimte. De Denim Studio in zijn warenhuis in Londen zou met ruim 2400 vierkante meter de grootste 'dedicated' jeansruimte ter wereld zijn.

Tenue de Nîmes

Deze Amsterdamse winkel duikt regelmatig op in lijstjes van mooie jeanswinkels wereldwijd. Te vinden aan de Elandsgracht.

Kings of Indigo

Net als Nudie richt het Nederlandse Kings of Indigo zich op duurzame jeansproductie. Eén verschil: Kings of Indigo heeft nog geen winkels. Maar die komen er wel. Het concept daarvoor werd al gepresenteerd tijdens de Modefabriek in Amsterdam.

Jeans Centre

Op basis van de naam zou je zeggen dat de hele keten uit jeanswinkels bestaat. Maar volgens ceo Peter Berg is de recent geopende vestiging in Den Bosch eigenlijk pas de eerste échte jeanswinkel.

House of Denim

Geen retailer, maar een academy om de jeansbranche te professionaliseren. Want dat is hard nodig, vindt oprichter James Veenhoff. “Als een of andere snotneus in de winkel zegt dat je de broek nooit moet wassen terwijl die al gestonewashed is, dan gaat de branche het natuurlijk nooit overleven”, zo zei hij onlangs in RetailTrends.

RetailTrends besteedde de afgelopen maanden aandacht aan verschillende jeansconcepten. Zo vertelde Kings of Indigo-oprichter Tony Tonnaer over zijn wens om de branche te verduurzamen, terwijl House of Denim ‘de donkere kant van denim wil verlichten’ met vakmanschap en innovatie. In het nieuwste nummer vertelt Denham-oprichter Jason Denham over de vier pijlers van het merk, waaronder ‘sustainable service’. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.