Zo ziet een Muji met groente- en fruitmarkt eruit

Zo ziet een Muji met groente- en fruitmarkt eruit

Muji, de Japanse retailer die in ons land vaak met HEMA wordt vergeleken, heeft zijn wereldwijde flagshipstore in Tokio vernieuwd. De winkel is uitgebreid met een groente- en fruitmarkt en biedt nu ook een eigen ‘tiny house’ te koop aan.

De winkel in de wijk Yurakucho werd afgelopen vrijdag heropend. De groente- en fruitmarkt, de eerste in zijn soort, bevindt zich op de eerste verdieping. Het doel van de markt is om inwoners van de miljoenenstad na te laten denken over producenten, de plek waar voedsel vandaan komt en hun eigen omgang met eten. Veel stedelingen zijn volgens de retailer ver verwijderd van de velden, boerderijen en visserijen waar het voedsel wordt gemaakt en hebben daardoor geen idee hoe het in de winkel terechtkomt.

De groente- en fruitmarkt is gevuld met basisproducten als bananen, mais, uien en tomaten en beschikt ook over andere boodschappen. De groenten komen rechtstreeks af van producenten, die geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruiken. Hoewel het aanbod niet groot is, gaat Muji ook seizoensproducten verkopen. Daarnaast ligt er het plan om bijzondere producten te verkopen, zoals traditionele groenten uit Tokio.

De groenten voldoen volgens Muji niet altijd aan ‘de normen van vorm en grootte’. Het idee is om elk product te voorzien van een bord met informatie over de producenten en seizoensgerechten. Het aanbod wordt aangevuld met zo’n driehonderd ‘strikt geselecteerde’ boodschapartikelen, zoals seizoensgebonden vruchten, bijpassende kruiden en groentesnacks.

Muji maakt verder soep van de groenten die in de winkel liggen en biedt die ook aan op de eerste verdieping. Hetzelfde geldt voor het versgebakken brood en koffie, die tevens bij het restaurant op de tweede verdieping te verkrijgen zijn.

Op de eerste verdieping vinden klanten verder de zogenoemde Muji Hut. Dit kleine huis van nog geen tien vierkante meter werd eerder dit jaar ontwikkeld en kost zo’n 25 duizend euro. Interieuradviseurs staan paraat om vragen van klanten over deze houten hut te beantwoorden.

Muji staat doorgaans bekend als warenhuis, waar je terechtkunt voor onder meer wonen, mode, cosmetica en elektronica. Die producten zijn nog altijd verkrijgbaar in het vernieuwde vlaggenschip. Muji is wereldwijd actief, waaronder in Duitsland, Frankrijk en Engeland, maar heeft (nog) geen winkels in Nederland.