Analyseren is net als stukjes schrijven - iedereen kan het

Mensen, een van mijn goede voornemens: analist worden.

Mensen, een van mijn goede voornemens: analist worden. 


Dat klinkt gewichtig – ja, vele malen gewichtiger dan stukjes schrijven – en je hoeft er niet veel voor te kunnen. Kort samengevat: een topbaan. En niet te vergeten: je moet weliswaar dag in dag uit voorspellen maar – en nu komt de bonus, ja een bonus van 24 karaat goud – niemand let er ooit op of die voorspellingen ook uitkomen.


Wat dan het nut is van analisten, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Maar goed, het nut van een stukjesschrijver is mij eveneens een raadsel. Dat heeft mijn huidige functie gemeen met die van analist: een mens moet toch wat om de hypotheek te kunnen betalen. 


Flashback naar het voorjaar, meer in het bijzonder naar de maand april. Onder meer onze drie grootbanken – ING, Rabobank, ABN Amro – en het CBS komen met nachtmerrieachtige scenario’s voor het najaar. 


Een samenvatting: 

-    Een massale werkloosheid. Boven de tien procent, soms vér boven de tien procent.

-    Een tsunami aan faillissementen, oplopend tot wel dertig procent van alle mkb-bedrijven. 

-    Winkelcentra met een enorme leegstand, vaak vijftig procent.

-    Zowat elke flexwerker en elke zzp’er zal zich moeten wenden tot de voedselbank.

-    Een vaccin op korte termijn? Hahaha! 2023 op zijn vroegst. Maar hou zeker ook rekening met het einde van dit decennium.


Ja, vergeleken met deze scenario’s was de depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw een schoteltje pinda’s. Maar nu even iets anders.


Citaat uit De Volkskrant van 3 november: ‘De cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte van de omzet in de detailhandel over het derde kwartaal tonen een optimistisch consumentengemoed. De winkeluitgaven – on- en offline – namen met 9,2 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Dat is de grootste toename sinds het CBS in 2005 begon met meten.’ 


Nog een citaat: ’Wie kijkt naar de vaak dubbelcijferige groei, zou nog een andere ontwikkeling kunnen ontwaren: een tamelijk bestendig geloof in de tijdelijkheid van de crisis. Grote ontslaggolven hebben het land nog nauwelijks overspoeld.’ 


Oh ja, nog even een citaat uit een persbericht van CBS: ‘Het aantal failliet verklaarde bedrijven is verder gedaald. Het aantal faillissementen in augustus was het laagste aantal in 21 jaar.‘


Is er ook maar één analist geweest die dit najaar meldde: sorry, mensen, sorry voor al die onzin die we dit voorjaar voorspelden en waar u wellicht meerdere nachten van heeft wakker gelegen? Nee hoor.


Analyseren, het is net als stukjes schrijven. Heus, iedereen kan het, aangezien je er niets voor hoeft te kunnen. 


Hier mijn voorspellingen:

-    Maart 2021: hé, dat ging snel, negentig procent van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd!


-    April 2021: aantal faillissementen daalt naar 0,0024 procent. (Als analist nooit ronde cijfers gebruiken. Minstens een cijfer achter de komma geeft de    indruk: wow, dit is wel wetenschappelijk zeg).


-    Mei 2021: economische groei stijgt voor het derde kwartaal. Nu met 14,8 procent. 


-    Juni 2021: in de eerste vijf maanden komen er 18.500 winkels bij.


-    Juli 2021: Hans Verstraaten stopt met stukjes schrijven (free at last!) en wordt voor 18.000 euro per maand hoofdanalist bij De Nederlandsche Bank (vanuit huis, half uurtje per week).     

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!