Onder een groot aantal kleine Belgische bierbrouwers is paniek ontstaan. Een aantal van hen dreigt failliet te gaan door een enorm tekort aan glas en bierflesjes, hetgeen weer is veroorzaakt door een combinatie van stijgende glasprijzen en afnemende glasproductie.

Naast de gestegen bierverkoop door de warme lente, gaan de gróte brouwers meestal voor met hun grote glasorders. Een aantal kleinere brouwers heeft daardoor de afgelopen dagen noodgedwongen de productie moeten stilleggen. Volgens een Waalse brouwer, Silenrieux, hebben vooral brouwers die veel exporteren grote problemen. Ook de middelgrote Vlaamse brouwer Haacht bevestigt de ongerustheid. “Kleine brouwers smeken ons om een extra voorraadje lege flessen te lenen, maar ook wij kunnen ze niet missen.” Zelfs megabrouwer Inbev erkent dat er problemen zijn en dat extra rondes door België worden gereden om lege statiegeldflessen versneld op te halen.

Ook op de Nederlandse biermarkt ontstaat langzaam schaarste. “In België, Duitsland en Nederland zijn nu eigenlijk 500 miljoen bierflesjes tekort in omloop, terwijl de prijs met 30% gestegen is”, zo stelt een Belgische glasproducent. “Niet alleen de biersector, maar ook fabrikanten van frisdranken en conserven hebben er last van.”