Vakbonden en schoenendetailhandel in impasse

Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond starten een bodemprocedure tegen de schoenendetailhandel. De vakbonden willen de werkgevers, verenigd in de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen (VGS), zo dwingen de cao toe te passen, melden zij in een persbericht.

De vakbonden besloten tot de bodemprocedure na uitspraak in een kort geding dat zij hadden aangespannen tegen VGS. De rechtbank liet hierin weten dat het niet met volledige zekerheid is vast te stellen dat de onderhandelingsdelegatie van VGS bevoegd was om een cao af te sluiten.

Getuigenverhoren in een bodemprocedure moeten uitwijzen of de VGS-delegatie wel of niet bevoegd was. “Het lijkt me heel vreemd als de delegatie waarmee wij onderhandeld hebben nu opeens niet bevoegd blijkt te zijn. Waarom hebben we dan al die tijd onderhandeld?”, vraagt FNV-bestuurder Karin Heynsdijk zich af.

Wanneer blijkt dat de onderhandelingsdelegatie bevoegd was een cao af te sluiten, kan de rechtbank niet anders dan de VGS dwingen de cao toe te passen, menen de vakbonden. Tegelijkertijd met de bodemprocedure gaan de bonden de uitspraak in het kort geding in hoger beroep aanvechten. Dit doen ze met een zogenaamd spoedappèl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!