Consument minder negatief over economie

De Nederlandse consument is in september weer iets minder somber over de economie. De index die het consumentenvertrouwen meet, steeg van min 27 in augustus naar min 22. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het is de tweede achtereenvolgende maand waarin de stemming van de consumenten verbeterde. In juli kreeg het consumentenvertrouwen een zware klap, de index daalde toen met 12 punten. Vooral over het economisch klimaat waren consumenten minder negatief. Het vertrouwen ligt wel lager dan het gemiddelde in de afgelopen twintig jaar van min 4.

Het onderzoek van het CBS vond in de eerste tien dagen van september plaats, vlak voordat de onrust op de Amerikaanse financiële markten verergerde door onder meer het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Ook Prinsjesdag viel buiten de onderzoeksperiode.

De stemming onder producenten in de industrie is daarentegen in negatieve zin omgeslagen. Het vertrouwen daalde ten opzichte van augustus fors, namelijk van 4,9 tot -0,5. Dit is de grootste afname in een maand sinds het CBS met de metingen begon, in 1985. De ondernemers waren vooral zeer pessimistisch over de verwachte productie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!