Onrechtmatigheden bij Kroymans faillisement

Curatoren van de failliete autodealer Kroymans vermoeden dat er fraude is gepleegd in de laatste maanden voorafgaand aan het faillissement. Net voordat het autoconcern onderuit ging werden nog enkele gezonde bedrijfsonderdelen verkocht. Dit bleek donderdag uit het eerste faillissementsverslag van curatoren Cees de Jong en Frits Kemp. In juridische termen zou er 'paulianeus' gehandeld zijn, zo meldt het Financieele Dagblad.

Afgelopen voorjaar ging Kroymans, dat in 2008 nog twee miljard euro omzet realiseerde, failliet. De familieonderneming ging onderuit vanwege de instortende verkopen van GM-merken en doordat de expansie in Duitsland veel te veel geld kostte. 

In januari is een aantal bedrijven, waaronder Parts, Kroymans Industrieel Divisie en ARM Stokvis uit de Kroymans Groep voor de symbolische prijs van een euro verkocht aan Citadel Enterprises. Dit is een zusterbedrijf van ondernemer Frits Kroymans. Twee maanden later werd autobedrijf Kroymans failliet verklaard en kon de firma de leningen van een bankenconsortium niet aflossen. "Daardoor zijn schuldeisers benadeeld. Het verhaalbaar vermogen voor crediteuren is hierdoor afgenomen", aldus Cees de Jong. Zij gaan deze handelswijze voorleggen aan de rechter in een poging de transactie terug te draaien.

Ook een tweede uitvaart, van Kroymans Lease Holding op 20 februari van dit jaar, is waarschijnlijk onrechtmatig geweest, aldus de curatoren. Dit onderdeel werd vlak voor het faillisement aan een stichting verkocht. Beide uitvaarten zijn begeleid door KPMG adviesgroep. 

Er bestaat nu een kans dat ook bestuurders van Kroymans aansprakelijk worden gesteld. De curatoren stelden vast dat de wijze van administratie en financiële verslaglegging bij importbedrijf KIE onvoldoende was. Mede hierdoor zijn nog steeds ruim vijfhonderd auto’s vermist.

Naar deze administratie zal nader onderzoek worden gedaan, evenals naar de reorganisatieplannen die het management wilde uitvoeren. De curatoren hebben over deze bestuursaansprakelijkheid ‘nog geen standpunt ingenomen.’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!