Gelijke fiscale behandeling voor MKB en multinational

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) vindt dat multinationals en MKB-bedrijven evenveel belasting moeten betalen over hun in Nederland behaalde winsten. Verschillen moeten stevig worden aangepakt aldus De Jager, die reageert op een uitzending van het tv-programma Zembla van zondagavond.

Op verzoek van het programma voerde de Universiteit van Utrecht een onderzoek uit naar de belastingdruk op grote internationale bedrijven. Daaruit blijkt dat Nederlandse multinationals weinig of geen belasting over hun winsten betalen. De schatkist loopt daardoor zestien miljard euro aan vennootschapsbelasting mis, ofwel 2200 euro per Nederlander. Grote ondernemingen moeten 25,5 procent van hun winst afdragen, maar volgens hoogleraar belastingrecht Geerten Michielse betalen ze gemiddeld zes tot zeven procent.

Staatssecretaris De Jager heeft eerder al de winstbelastingtarieven voor het MKB verlaagd en aanpassingen gedaan in de mogelijkheden van renteaftrek waarvan internationale bedrijven gebruik maakten. Op dit moment is er een omvangrijk wetsvoorstel in voorbereiding voor het aanpassen van de winstbelasting. Het gaat hierin ook om het aanpakken van constructies met de aftrek van rente, waarvan sommige internationaal opererende bedrijven gebruik maken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!