Aanscherping gezondheidsclaims uitgesteld

De Europese Commissie heeft de aanscherping van de gezondheidsclaims vooruitgeschoven. Tot die tijd kunnen ondernemingen de huidige gezondheidsclaims blijven gebruiken.

Oorzaak van het uitstel is de hoeveelheid werk die gemoeid is met de beoordeling van de claims. De Efsa, de verantwoordelijke commissie, heeft in totaal ruim 4600 aangevraagde claims voorgelegd gekregen. Momenteel zijn er pas twee ‘batches’ met claims onderzocht op wetenschappelijke juistheid.

Aanvankelijk waren er plannen om de lijst van toegestane en afgewezen claims gefaseerd van kracht te laten worden door deze steeds verder aan te vullen. Maar in dat geval zouden ondernemingen ongelijk behandeld worden, omdat al afgewezen claims dan verboden zouden worden. De EC heeft daarop besloten dat de definitieve ‘artikel 13-claims’ tegelijk worden beoordeeld, nadat Efsa alle aanvragen heeft behandeld.

De verwachting is dat het uitstel tot juni 2011 zal duren. Wanneer de lijsten definitief zijn vastgesteld komt er een overgangstermijn van zes maanden. Tot dan blijft de huidige regelgeving van kracht. Hierin staat dat het verboden is medische claims te maken bij gezondheidsproducten en dat de adverteerder zijn claim zelf moet kunnen bewijzen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!