Miljardenwinst voor IKEA

De Zweedse meubelgigant IKEA heeft voor het eerst inzicht gegeven over de winstgevendheid van het concern. Het bedrijf heeft afgelopen week bekend gemaakt in de afgelopen tien jaar  van de omzet steeds tien tot dertien procent aan winst te hebben overgehouden. In het gebroken boekjaar dat eindigde op 31 augustus 2009, nam de nettowinst met ruim elf procent toe tot 2,5 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. 

IKEA kwam vorig jaar in een kwaad daglicht te staan toen ex-manager Johan Stenebo IKEA-oprichter Ingvar Kamprad in zijn boek The truth about IKEA omschreef als 'een dictator die IKEA als een sekte bestierde en daarbij gebruikmaakte van verklikkers binnen het bedrijf'.

De nieuwe topman, Mikael Ohlsson, onderstreepte tijdens de bekendmaking van de cijfers 'transparantie' hoog op zijn agenda te hebben staan.

Ondanks de economische recessie was 2009 een topjaar voor IKEA. In het boekjaar, dat eindigende op 31 augustus 2009, steeg de omzet met bijna acht procent naar een recordomzet van 23,1 miljard euro. Omdat de vraag naar meubels in Azië momenteel sneller groeit dan in westerse landen, gaat veel aandacht van het concern uit naar landen als China, India en Rusland. 

IKEA heeft wereldwijd 280 filialen in 26 landen en 127 duizend mensen in dienst. Dit jaar opende het concern twaalf nieuwe vestigingen. Cijfers van het jongste boekjaar dat afgelopen augustus eindigde, maakt IKEA op een later tijdstip bekend, zo meldde een woordvoerster.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!