Detailhandelsomzet onder druk

De Nederlandse retail blijft de komende tijd kampen met omzetdruk. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Bureau van ING. Omdat de financiële onzekerheid bij de consument door de onduidelijkheid over de overheidsbezuinigingen en zorgen over het economisch herstel vooralsnog niet verminderen, zal de omzetdruk voorlopig niet verdwijnen.

Het ING Economisch Bureau verwacht een daling van de detailhandelsomzet in 2010 met 1,4 procent tot 79,4 miljard euro. De omzet ligt daarmee ruim vier miljard euro onder het niveau van topjaar 2008. De krimp in 2010 is met drie procent en 4,5 procent het voornaamst bij non foodwinkels respectievelijk de foodspeciaalzaken. In 2011 stijgen de winkelverkopen in de meeste branches licht.

Het dit jaar afgenomen vertrouwen van de consument in de eigen financiële situatie houdt een echt omzetherstel
in de detailhandel tegen. Aan de basis van het kwakkelende consumentenvertrouwen staan de onduidelijkheid over de overheidsbezuinigingen en pensioenontwikkeling en de vraagtekens bij het economisch herstel. De detailhandelsomzet daalde in de periode januari tot en met juli van dit jaar met ruim één procent.

Voor de komende maanden verwacht ING aanhoudende volumedruk, waardoor de omzetkrimp dit jaar uitkomt op 1,4 procent. De totale omzet komt in 2010 uit op 79,4 miljard euro, 4,2 miljard euro onder het niveau van topjaar 2008. Voor 2011 wordt een licht omzetherstel verwacht van 0,7 procent met nog enkele branches die een krimp noteren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!