Spijkerbroeken van onder meer H&M en Levi’s zouden al sinds eind 2010 niet meer gezandstraald mogen worden, maar in de praktijk gebeurt dit nog steeds. Ook modemerken als Lee, Diesel en Zara maken nog gebruik van zandstraaltechnieken om hun jeans een versleten uiterlijk te geven. Dit concludeert de Schone Kleren Campagne in het rapport Deadly Denim na onderzoek in kledingfabrieken in Bangladesh.
Textielarbeiders die niet goed beschermd zijn lopen tijdens het zandstralen kans op schade aan de longen. Inademing van vrij kristallijn silicium, een verbinding in het zand, kan leiden tot silicose. Per jaar sterven zo’n 250 textielarbeiders aan deze ziekte. “Het is schokkend dat textielarbeiders, bijna een decennium na een grote silicose-epidemie, nog steeds hun leven moeten wagen voor de mode”, zegt Dominique Muller van de Schone Kleren Campagne. “Merken en retailers moeten meer doen om een einde te maken aan zandstralen”, aldus Muller.
Fabrikanten gaven als reden voor het gebruik van de officieel verbannen techniek dat het voor sommige jeansmodellen onmogelijk is om ze op een andere manier een versleten te laten lijken. Ook worden zandstraaltechnieken nog wel eens gebruikt als een deadline nadert voor het aanleveren van een kledingpartij. Het zandstralen zou veelal ’s nachts plaatsvinden, buiten inspectietijden om.
Spijkerbroeken ondanks ban nog steeds gezandstraald
Gepubliceerd op 2 april 2012 om 00:00
Reacties 0