'V&D kroop door oog van de naald'

V&D bereidde begin vorige maand een aanvraag voor uitstel van betaling voor. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.

Eind 2014 komt de warenhuisketen bij de afdeling bijzonder beheer van zijn huisbanken terecht vanwege de povere financiële resultaten. ING, ABN AMRO en Rabobank willen geen leningen meer verstrekken, tenzij eigenaar Sun Capital extra kapitaal verstrekt en V&D gaat bezuinigen. Interim-ceo Don Roach besluit tot een eenzijdige huur- en salarisverlaging over te gaan. Doordat de verhuurders en personeel daarmee niet akkoord gaan, dreigt een faillissement voor de keten.

Een speciaal team start achter de schermen met een surseanceaanvraag. V&D trekt in die periode bijvoorbeeld faillissementsadvocaat Willem Jan van Andel aan, terwijl crisismanager Harm Tunteler als chief restructuring officer aan de slag gaat. Uiteindelijk bereiken V&D en Sun Capital in het weekend van 7 en 8 februari een akkoord met de verhuurders en banken. Volgens vastgoedadviseur Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield is er sprake van een klassiek prisoners dilemma. Hoewel de belangen ver uit elkaar liggen, zijn alle partijen gebaat bij een redding van V&D. 

V&D beschikt nu over 105 miljoen euro aan werkkapitaal en kan binnen twee jaar weer winstgevend zijn, stelt ceo John van der Ent. “We moeten weer juichend vooruit. Dat betekent met het oog op de lange termijn dat we weer concurrerend moeten worden.”

Het merendeel van het personeel is volgens Van der Ent bereid om salaris in te leveren als de warenhuisketen daarmee definitief wordt gered. V&D moet tien miljoen euro besparen op de loonkosten om de financiering voor twee jaar vast te stellen. Als dat niet lukt worden er mogelijk ruim tweehonderd banen geschrapt, bleek uit een interne nieuwsbrief die vorig week uitlekte.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends