Etam Groep is gered. Investeringsmaatschappij Roman & Stern start het kledingconcern via de indirecte dochtervennootschap FIPH door met een consortium investeerders uit de retailbranche. De nieuwe eigenaar laat er geen gras over groeien en kondigde al snel 'substantiële ingrepen' aan.
Wat die ingrepen inhouden, wordt steeds duidelijker. Zo moeten de winkelhuren omlaag en verdwijnen de Promiss-winkels uit het straatbeeld. Het hoofdkantoor wordt nog verder afgeslankt en Roman & Stern-bestuurder Rens van der Schoor treedt aan als algemeen directeur. De laatste uren van Etam Groep zoals we het concern kennen, hebben geslagen. Een reconstructie van de afgelopen maanden.
Dit ging eraan vooraf
Het bankroet van Etam Groep komt niet uit de lucht vallen. Het concern schreef voor het laatst zwarte cijfers in het boekjaar 2011/2012. Toen boekte Etam Groep een mager nettoresultaat van 132 duizend euro. Het jaar erop dook de keten in de bloedrode cijfers, met een nettoresultaat van min 5,7 miljoen euro.
De jaren daarna stapelen de verliezen zich op. In 2013/2014 kampt de keten met een verlies van 7,3 miljoen. Etam Groep grijpt in op het hoofdkantoor en schrapt veertig van de 260 arbeidsplaatsen. Daarnaast start het transitieprogramma 'Look 2017', waarmee het concern een omnichannel retailorganisatie moet worden. Toenmalig ceo John van der Ent blikte daarna weer vol vertrouwen naar de toekomst, vertelde hij destijds aan RetaillTrends. “We gaan nu uitvinden wat de klant wil. Dit zijn de jaren waarin de nieuwe omnichannel wetten worden geschreven."
Huisbankiers ABN AMRO en ING zullen de ontwikkelingen met argusogen hebben gevolgd. Een brief van oprichtersfamilie Korijn uit 2013 doet de verhoudingen geen goed. De familie laat in de brief weten geen garanties meer te willen geven en de banken voelen nattigheid. Ze halveren Etam Groeps kredietfaciliteit tot twintig miljoen euro, om het eind 2014 weer in stappen te verhogen tot 25 miljoen euro. Intussen proberen de eigenaars volgens ingewijden het modeconcern vorig jaar nog tevergeefs onder de hoede van een private equity-partij te brengen.
Het mag allemaal niet baten. In de laatste zes maanden tikt het verlies van Etam Groep al de 8,9 miljoen euro aan en een faillissement is onafwendbaar.
8 januari
Etam Groeps voornemens voor het jaar 2015 bestaan uit een nieuwe reorganisatie. In de eerste week van het nieuwe jaar kondigt het concern een herstructurering op het hoofdkantoor in Zoetermeer aan waarbij 65 fte verdwijnt. De maatregelen zijn nodig om beter in te kunnen spelen op de opkomst van e-commerce, laat een woordvoerder van het Nederlandse modeconcern weten aan RetailNews.
19 januari
Korte tijd daarna kondigt een ander groot modeconcern van eigen bodem drastische maatregelen aan. Ook V&D schrapt banen op het hoofdkantoor en trekt een nieuwe ceo aan. Inderdaad, de ceo van Etam Groep. John van der Ent verruilt na twee jaar het ene kwakkelende concern voor het andere. Cfo Frits van Peski van Etam Groep neemt de rol van Van der Ent tijdelijk over.
9 april tot 20 april
Etam Groep kan zijn schuldeisers niet meer betalen en vraagt uitstel van betaling aan. Op 9 april verleent de rechtbank in Den Haag het modeconcern surseance. De communitymanagers worden op de hoogte gebracht van de situatie en informeren op hun beurt het winkelpersoneel binnen hun gebied. De werknemers worden via zogenoemde Q&A's op de hoogte gehouden van het proces, terwijl Etam Groep contact legt met de vakbonden en het UWV.
Een doorstart onder het huidige bewind blijkt geen optie. Al snel nadat het kledingconcen uitstel van betaling krijgt, schermt Etam Groep met potentiële overnamekandidaten. In afwachting van een doorstart blijven de circa tweehonderd winkels, de webwinkel, het distributiecentrum en hoofdkantoor in Zoetermeer geopend. Dankzij een boedelkrediet van de banken worden de winkels bevoorraad.
In deze weken ontvangen de curatoren ontvangen acht biedingen. Ze wegen de opties af: hoe zien de businessplannen eruit? Hoeveel winkels zouden doorstarten en waar komt de koopsom vandaan? Het kaf wordt van het koren gescheiden en er volgt een tweede selecterende fase waarin de partijen met de beste biedingen met het managementteam van Etam Groep om tafel gaan.
21 april
De rechter verklaart Etam Groep officieel failliet. De vakbonden en werknemers worden geïnformeerd en de werknemers wordt ontslag aangezegd. Het personeel krijgt zijn salaris en vakantiegeld via het UWV.
27 april
Achter de schermen gaan de onderhandelingen tussen de curatoren en belangstellende partijen door. De drie hoogste bieders kunnen vanaf maandagavond 27 april een laatste en onvoorwaardelijk bod op tafel leggen. Daarvoor hebben ze één dag de tijd.
In overleg met ABN AMRO en ING en met toestemming van de rechter-commissaris valt de keuze op FIPH. FIPH is een indirecte dochtervennootschap van Roman & Stern. Roman & Stern reorganiseert vaker fashionketens en is met NLB Fashion Services bijvoorbeeld ook betrokken bij de reorganisatie van Steps en Superstar.
1 mei tot 26 mei
Roman & Stern start door met Etam Groep en laat geen gras over zijn plannen groeien. Het concern focust allereerst op kostenbesparingen. Daarom moeten de winkelhuren worden aangepast 'aan de nieuwe realiteit', oftewel omlaag. Afhankelijk van de mate waarin verhuurders daarvoor openstaan, wordt besloten hoeveel winkels open blijven.
Een tweede pijler van het plan is Miss Etam. De circa zeventig winkels van Promiss verdwijnen uit het straatbeeld. Roman & Stern houdt de merknaam Promiss wel in handen voor de webshop en shop-in-shopconcepten.
De concrete gevolgen voor het winkelpersoneel zijn nog altijd onzeker. Alle winkelmedewerkers van Miss Etam, Promiss en outlets hebben na de doorstart kans op een benoeming in een andere functie, belooft Roman & Stern. Op het hoofdkantoor worden echter nog eens tachtig banen geschrapt.
En nu…
De komende weken houdt Roman & Stern zich bezig met het verder uitwerken van de doorstart. In afwachting van de onderhandelingen met de verhuurders blijven de winkels open en zijn de werkzaamheden van het winkelpersoneel verlengd. De eerste vastgoedeigenaren hebben hun huurprijzen al aangepast, stelt het concern.
De nieuwe eigenaar zint verder op het uitbouwen van de e-commerceactiviteiten om 'een goed fundament voor de toekomst' te creëren. Etam Groep moet in elk geval nog zo'n 35 miljoen euro ophoesten om de claims van schuldeisers af te lossen. De uiteindelijke schuld ligt volgens de curatoren lager door de verkoop van winkelvoorraden en de verkoop van de Miss Etam- en Promiss-winkels. De verkoop leverde zo'n twaalf tot veertien miljoen op. De uiteindelijke opbrengst hangt onder meer af van het aantal winkels dat door gaat. En hoeveel Miss Etam-winkels geopend blijven en wanneer de Promiss-winkels definitief verdwijnen, is nog niet bepaald. Wordt vervolgd.
Reacties 0