Schoenenreus is niet meer. Voor de meeste shoppers was de keten na het tweede faillissement in januari al uit beeld verdwenen, maar de laatste winkels hielden het nog even vol. Tot twee maanden terug de stekker uit de formule werd getrokken.
Schoenenreus werd opgericht in 1969 door René de Vroomen, die zijn eigen werkgever kort daarvoor op de fles had zien gaan. Als 29-jarige vertegenwoordiger in schoenen ging hij van start met Schoenverkoop Nederland b.v., wat niet meer betekende dan de verkoop van schoenen uit zijn eigen garage. Dat bedrijfje breidde hij uit door overal in het land in zaaltjes zijn collecties te tonen en in 1972 de eerste magazijnwinkel te openen. Binnen drie jaar groeide Schoenverkoop vervolgens van dat ene filiaal in Apeldoorn naar acht vestigingen, met dank aan de populariteit van scherpgeprijsde schoenen.
De snelle groei doet De Vroomen in 1976 besluiten de naam van zijn bedrijf te veranderen in Schoenenreus. Concurrenten als Shoemax, Schut Schoenen, Schoenkoning en ook het grote Schoenexpres worden opgeslokt. Op het hoogtepunt telt het detailhandelsconcern dik tweehonderd vestigingen in de Benelux.
Overnames en faillissementen
Als De Vroomen zijn bedrijf in 2007 vanwege het gebrek aan een opvolger van de hand doet, breekt een periode aan die eigenlijk tot aan het laatste faillissement als rumoerig kan worden bestempeld. Na de overname door European Retail Shoe Company (ERSC), wordt zijn ceo, René de Lege, ruim een jaar later ook topman van de schoenenketen. Hij moet in 2012 echter de hulp inroepen van twee leden van de raad van bestuur, Eric Companjen en Paul Schouwenaar, om te kunnen overleven. Daarvoor kopen zij de eigenaren uit en bieden zij onder de naam New Giant meer ruimte aan sport en A-merken. In ruil voor aandelen krijgen ze een kapitaalinjectie Synergia Capital Fund om hun plannen te realiseren.
Samen houden ze het echter nog geen jaar vol. Op 24 januari 2013 wordt één van de meest besproken faillissementen uit de geschiedenis van de Nederlandse retailbranche uitgesproken. Nog altijd liggen oud-medewerkers en directieleden van dat faillissement met elkaar overhoop, waarbij de strijd inmiddels in de rechtbank wordt uitgevochten. Vlak voordat de laatste Schoenenreus zijn deuren definitief dicht doet, worden acht medewerkers onder ede verhoord voor de gang van zaken bij het faillissement twee jaar geleden.
In de maanden voorafgaand aan het faillissement zou de directie gesproken hebben over personeel dat niet naar tevredenheid functioneerde. Veelal oudere werknemers van het distributiecentrum dat niet goed met het nieuwe systeem overweg kon. Omdat het te veel zou kosten om hen te ontslaan, heeft de directie volgens vakbonden en stichting IPP bewust op een faillissement aangestuurd.
Bij de doorstart van de schoenenketen verloren ongeveer vijfhonderd van de vijftienhonderd werknemers hun baan. Zij kregen dat te horen op een bijeenkomst in het Autotron op 24 januari. “Daar werden alfabetstickers uitgedeeld”, weet advocaat Joyce Middelkoop. “Personeel met de letters A tot en met H werden bijna letterlijk de deur gewezen.”
Doorstart
Oprichter René de Vroomen maakte tegenover de rechter bekend dat hij zijn bedrijf destijds met alle liefde weer wilde terugkopen. Zijn interesse werd echter in de wacht gezet, omdat de bestaande directie exclusiviteit is beloofd voor de doorstart. “Mij is de kans ontnomen om het bedrijf terug te kopen”, aldus De Vroomen.
Het is alles behalve een fijn vertrekpunt voor een tweede kans. Met de slepende affaire op de achtergrond probeert de directie de formule weer levensvatbaar te maken. Zo wordt de wens voor internetzuilen uitgesproken en start de keten met verkoop op Neckermann.com. Die zuilen zijn later echter nooit teruggevonden, terwijl Neckermann op zijn beurt een jaar terug failliet ging.
Nieuwe betalingsproblemen volgen. In het boekjaar 2014 wordt een verlies van 3,1 miljoen euro gedraaid, waarbij zeventig procent van de winkels verlieslatend is. De schuld bij huisbankier ING is opgelopen tot boven de tien miljoen euro, terwijl de fiscus nog anderhalf miljoen euro tegoed heeft. Een tweede faillissement is dan ook onafwendbaar.
De laatste adem
GA Europe en CA Global Partners worden in februari dit jaar voor ruim vijf miljoen euro de volgende eigenaren van Schoenenreus. De keten had dan ook nog een flinke voorraad liggen, want voor de formule zelf hoefden de twee investeerders het niet te doen. Gesprekken met buitenlandse partijen en concurrerende ketens om een serieuze doorstart te realiseren lopen op niets uit, mede omdat toeleveranciers niet langer hun producten bij Schoenenreus willen verkopen. “Uiteindelijk zagen wij geen mogelijkheden meer om de continuïteit van de formule te waarborgen”, aldus Antoine Linderhof van de Nederlandse tak van CA Global Partners. Het nieuws dat ook de laatste winkels van Schoenenreus zijn gesloten komt alleen hard aan in plaatsen als Hulst, Ermelo en Leusden, ziet Linderhof. Het grote publiek heeft zijn aandacht dan al verlegd naar de problematiek van V&D en Blokker.
Reacties 0