'Britse investeerder koopt RFS Holland Holding'

De Britse private equity-firma Apax wil 450 miljoen euro betalen voor Wehkamp, fonQ en Create2Fit. De investeerder is dichtbij een akkoord met moederbedrijf RFS Holland Holding. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen uit de financiële wereld.

RFS Holland Holding, dat ook over kredietverstrekker Lacent beschikt, werd in oktober voor de tweede keer in de etalage gezet. De eigenaren Ad Scheepbouwer, voormalig topman Paul Nijhof en financieel directeur Berend van der Maat zagen een verkooppoging drie jaar terug nog stranden. De drie beschikken samen over tachtig procent van de aandelen in RFS Holland Holding en zullen bij een deal met Apax dus flink cashen.

RFS keerde de afgelopen jaren al flinke dividenden uit, waaronder vijftig miljoen euro in 2012 en veertig miljoen euro een jaar later. Daarnaast werd liefst honderd miljoen euro geïnvesteerd in een geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle, die binnenkort in gebruik wordt genomen.

Wehkamp.nl, de grootste speler uit de portefeuille van RFS, is volgens Het Financieele Dagblad de laatste jaren zijn voorsprong bij de online verkoop van kleding verloren. De webwinkel ziet als een van de weinige marktleiders zijn omzet in een snel groeiende markt slechts beperkt groeien. De omzet van RFS Holland Holding nam in het boekjaar 2013/2014 zelfs met 0,7 procent af tot 498,1 miljoen euro. Grote internationale branchegenoten als Amazon en Zalando zouden daarom geen interesse in het concern hebben.

Apax is al eigenaar van onder meer Takko Fashion en het Nederlandse softwarebedrijf Exact. Het investeringshuis nam in 2004 uitgeversconcern PCM nog over met veel vreemd vermogen, dat vervolgens met de nodige ophef op schuldenlast van de toenmalige eigenaar van het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad en de Volkskrant werd geplaatst.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends