​Edeka en Tengelmann schakelen minister in

Edeka heeft de hulp van de Duitse minister van Economische Zaken ingeroepen om concurrent Tengelmann over te nemen. De mededingingsautoriteit keurde de deal af, maar de supermarktketens willen dat minister Sigmar Gabriel dat besluit herziet.

Tengelmann wil zijn 451 supermarkten in Berlijn, Beieren en Noord-Rijn-Westfalen verkopen, omdat ze op eigen kracht niet winstgevend te krijgen zijn. De verkoop van de filialen kan volgens Het Financieele Dagblad de markt flink opschudden, omdat de supermarktdichtheid hoog is. Zo kan Edeka in eigen land nauwelijks meer groeien met zijn formules Edeka, Netto en Spar.

De Duitse mededingingsautoriteit vindt dat Edeka bij een overname te dominant wordt in Berlijn en Noord-Rijn-Westfalen en daar de prijzen zou kunnen verhogen. Een dergelijk situatie is niet goed voor de markt, stellen retailanalisten Tatjana Wolff en Daniel Johansson van Planet Retail. “In Frankfurt is Rewe, in marktaandeel de nummer twee, dominant en daar vraagt ze hogere prijzen dan elders in het land.”

De kans dat minister Sigmar Gabriel de overname alsnog goedkeurt is volgens deskundigen dan ook niet heel groot. Een alternatief is een overname door Rewe, dat zijn bod van 450 miljoen euro echter afgewezen zag worden. Een ander scenario is een verkoop in stukjes aan onder meer Migros en Coop, waarbij Edeke en Rewe ook winkels kunnen overnemen. Tengelmann wil dat laatste echter voorkomen, omdat zijn klanten en werknemers dan lang in onzekerheid zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!