Het is de eigen schuld van A-merkleveranciers dat Lidl oprukt met zijn private labels. Binnen de branche is een gebrek aan innovatie, zegt marketing- en retailexpert Paul Moers in het oktobernummer van RetailTrends. “Het komt allemaal door luiheid en lamlendigheid.”
Sinds 2004 is het aandeel van private labels in de totale supermarktomzet (exclusief Aldi en Lidl) gestabiliseerd. Op dit moment vertegenwoordigen de huismerken circa 26,8 procent van de omzet. “Het is gewoon een blamage dat merkfabrikanten zich ruim 27 procent van de markt hebben laten afpakken en Lidl zo zijn gang laten gaan”, aldus Moers.
De discountketen voert in ons land momenteel een marketingcampagne waarin Lidl zijn eigen merken afzet tegen A-merken. “Nu is het vooral Lidl die doorgroeit”, stelt Moers. “Ze komen boven de tien procent marktaandeel uit en worden de derde formule van Nederland.”
Ook wetenschappelijk directeur Laurens Sloot van EFMI Business School ziet te weinig productinnovaties vanuit fabrikanten. Unilever besteedt volgens hem bijvoorbeeld twee procent van zijn omzet aan R&D, maar het tienvoudige aan advertising en promoties. Een scheve verhouding, aldus Sloot. “Veel A-merkfabrikanten zitten gevangen in hun eigen werkelijkheid en die is gericht op de korte termijn.”
Eigenlijk mogen de merkleveranciers de serviceretailers dankbaar zijn dat hun producten nog in het schap staan, stelt hij. Veel items verdienen dat volgens Sloot niet, omdat hun rotatie veel te laag is en de producten tegen relatief lage marges worden verkocht. Hij pleit voor meer exclusieve samenwerkingen tussen merkfabrikanten en grote servicesupermarkten. “Daar liggen mogelijk winstkansen voor beide partijen.”
In het oktobernummer van RetailTrends wordt de opmars van private labels van discounters ten koste van A-merken verder geanalyseerd. Private labelconsultant Koen de Jong gaat daarnaast in op de manier waarop merkfabrikanten de dreiging kunnen afweren. Klik hier voor meer informatie voor een abonnement.
Reacties 0