Een deel van de franchisenemers van Bruna beticht de winkelketen van machtsmisbruik. De onderlinge verhouding is inmiddels totaal verziekt, concludeert Het Financieele Dagblad uit gesprekken met zes anonieme ondernemers, juridische documenten en interne stukken.
Bruna maakte vrijdag nog bekend de franchisefee op verzoek van ondernemers met een kwart te hebben verlaagd, om zo het ondernemersinkomen te verbeteren. Daarnaast loopt er een sociaal begeleidingsprogramma om ondernemers te helpen die schulden hebben aan het moederbedrijf en daar niet zelfstandig uitkomen.
In totaal bedraagt het debiteurensaldo zo’n vier miljoen euro, stelt algemeen directeur Fred Zeegers. Een twintigtal ondernemers heeft volgens hem een schuld die boven de vijftigduizend euro ligt. “Bij een paar gaat het om een schuld van meer dan een ton.”
De boze ondernemers, die uit angst voor repercussies niet bij naam genoemd willen worden, hebben de afgelopen jaar forse schulden opgebouwd bij het hoofdkantoor. “Uit het niets krijg je de mededeling dat je over twee weken je schulden moet afbetalen en dat anders je winkel niet meer beleverd wordt”, stelt één van hen. De schulden lopen vervolgens verder op, omdat de winkel niet normaal gerund kan worden. “Voor je het weet staan ze daarna op de stoep om de sleutel van ‘hun’ winkel te komen ophalen.”
Zeegers zegt die situatie niet te herkennen, maar dat met iedereen een plan van aanpak gemaakt wordt, gebaseerd op wat voor een ondernemer haalbaar is. De enige grens ligt volgens hem bij het niet nakomen van de gemaakte afspraken. “Dat kan niet. Dan verpest je het voor de rest.”
Inmiddels zijn er vier rechtszaken geweest tussen franchisenemers en het moederbedrijf, stelt de algemeen directeur. Nog eens zes ondernemers hebben advocaat Alex Dolphijn van Ludwig & Van Dam in de arm genomen om tegen Bruna te procederen. “Bovendien heb ik contact met nog eens honderd ontevreden ondernemers, die mij om advies over hun situatie vragen”, aldus de advocaat.
Reacties 0