'Walmart betaalde ook steekpenningen in India'

Walmart heeft stelselmatig ambtenaren in India omgekocht. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen, die zich baseren op een onderzoek door de Amerikaanse overheid.

´s Werelds grootste retailer zou duizenden kleine betalingen hebben gedaan voor bijvoorbeeld het verkrijgen van bouwvergunningen of om producten door de douane te krijgen. In totaal gaat het om miljoenen dollars. Walmart wil inhoudelijk niet reageren, maar verleent naar eigen zeggen alle medewerking aan het overheidsonderzoek.

Het onderzoek begon drie jaar geleden nadat The New York Times artikelen publiceerde waarin aangetoond werd dat de retailer in Mexico steekpenningen betaalde om bouwvergunningen te krijgen. Nu blijkt dat Walmart zich hier ook in India schuldig aan maakte, groeit volgens de bronnen de kans dat de retailer sancties krijgt.

De warenhuisketen opende in 2009 onder de naam Best Price zijn eerste winkel in India. Tot 2013 werkte Walmart via een joint venture samen met Bharti Enterprises, maar de retailer kocht het Indiaase bedrijf uit toen groei uitbleef. Walmart opereert sindsdien onder eigen vlag in het land en beschikt inmiddels over twintig vestigingen.

Hoewel de regels voor buitenlandse retailers sinds 2012 iets soepeler zijn, stelt India nog altijd strenge voorwaarden aan multinationals die in het land actief willen zijn. Zo mogen buitenlandse multinationals volledig eigenaar zijn van groothandels, maar voor reguliere supermarkten moet nog altijd worden samengewerkt met lokale partners.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!