Consumentenelektronica was de afgelopen jaren het lelijke eendje binnen de toch al kwakkelende retailbranche. De economische crisis heeft er in combinatie met de opkomst van online goed ingehakt. De opkomst van grote ketens als Media Markt maakte het niet makkelijker. Dat was voor BAS Group niet anders, concludeert curator Jan Padberg na het faillissement. Waar ging het mis voor het elektronicaconcern? Een reconstructie.
De geschiedenis van BAS Group brengt ons terug naar het midden van de jaren negentig, als het bedrijf wordt opgericht door Steven Bakker. In 1995 verkoopt hij eigenhandig vijf printers, waarna hij in 1996 de eerste winkel van MyCom opent. Al snel bevindt hij zich op het overnamepad: acht computerwinkels van Memo Systems in 1998, een Belgische groothandel en vijftig computershops van Vobis in 2003, een producent van optische media in 2005 en vier winkels van HCW in 2010. De grootste klapper volgt een jaar later, met de overname van Dexcom Holdings. Daaronder vallen 155 winkels van Dixons, 44 van Dynabyte en verzekeraar Harmony.
Een te grote klapper, blijkt achteraf. “Met name na de acquisitie van Dexcom kreeg de onderneming het qua cashflow heel moeilijk”, concludeert de curator. Het winkelbestand groeide weliswaar flink, maar ruimte om in te spelen op de snel veranderende marktomstandigheden was er niet of nauwelijks. “Ook met acquisities zoals iCentre in 2013 kon men het tij niet keren.”
Wat volgt is de ontwikkeling van een zogenoemd control verbeterplan in samenwerking met accountant PwC. Dat plan moet de cashflow, rapportages en transparantie van het concern achter MyCom, Dixons en iCentre verbeteren. De banken geven BAS Group in december 2013 een aantal maanden de tijd om het verbeterplan te implementeren en zo orde op zaken te stellen. In die periode wordt samen met PwC een nieuw businessplan ontwikkeld, terwijl de organisatie stopt met handelen als een familiebedrijf.
Doordat de banken het doorlopend krediet van 8,2 miljoen euro verlengen, wordt het liquiditeitsprobleem in ieder geval tijdelijk opgelost. In mei 2014 worden ING en ABN AMRO zelfs aandeelhouder, waarmee ook een einde komt aan het solvabiliteitsprobleem. Er wordt een stichting administratiekantoor (STAK) opgericht om de aandelen te beheren en certificeren.
Zoektocht naar koper
Met de banken aan het roer blijven de continuïteitsvooruitzichten van het concern evenwel slecht, stelt Padberg. Onder druk van de aandeelhouders moet Steven Bakker in het voorjaar van 2015 plaatsmaken als ceo. “Zonder sterke nieuwe aandeelhouder, nieuwe financiering en fors nieuw eigen vermogen, was BAS Group gedoemd ten onder te gaan”, aldus de curator.
De zoektocht naar een koper gaat al voor het faillissement van start. Vanwege de weinig rooskleurige financiële situatie wordt besloten dat een faillissement onvermijdelijk is: het is de meest voor de hand liggende wijze voor een herstructurering. “Aanvankelijk was het plan om een verkoop in stilte voor te bereiden middels een stille bewindvoering”, vertelt Padberg. “In de laatste week van september verslechterde de situatie zeer snel doordat onder meer kredietverzekeraar Atradius de limieten sterk naar beneden bijstelde. Vervolgens ontstond een soort sneeuwbaleffect toen ook een tweede kredietverzekeraar Coface volgde, alsmede dat enkele belangrijke leveranciers hun kredietlimiet aanscherpten.”
Uitgerekend vlak voor de belangrijke eindejaarsperiode krijgt BAS Group grote problemen om voorraad in te kopen. Daarom wordt op 25 september uitstel van betaling verleend aan de retailtak en het distributiecentrum. Dan zijn er al verkennende gesprekken gevoerd met enkele gegadigden, waaronder oprichter Steven Bakker en computerwinkelketen Paradigit.
Na een selectie door de bewindvoerder, directie en banken blijven vier kandidaten over, waarvan er één exclusiviteit krijgt. Met die partij moet in het eerste weekend van oktober overeenstemming bereikt worden, maar zondagnacht wordt duidelijk dat dat niet gaat lukken. Steven Bakker is daar in ieder geval niet bij betrokken, aangezien hij de vrijdag ervoor al in de media laat weten af te zien van een comeback.
Doorstart
Ook Paradigit grijpt naast een doorstart: maandagochtend worden namelijk de onderhandelingen met Relevant Holdings opgepakt. Terwijl de surseance wordt omgezet in een faillissement en een groot aantal winkels wordt gesloten om de kosten terug te dringen, wordt achter de schermen zeer intensief onderhandeld met het concern achter Optie1 en Phone House. Door ingewikkelde discussies rondom voorraadwaardering, de dominante rol van Apple als belangrijkste toeleverancier en ontheffingen van toezichthouders zijn het volgens de curator ‘moeizame en complexe onderhandelingen’.
In de nacht van 11 op 12 oktober wordt dan toch overeenstemming bereikt over de verkoop van de drie winkelformules, alle IE-rechten, voorraden, inventaris en aandelen in verzekeringstak Harmony. Zo’n tachtig van de 150 winkels blijven open en circa 550 van de 1200 medewerkers behouden hun baan. Hoeveel Relevant Holdings betaalt, vertelt Padberg nog niet. Dat maakt hij naar verwachting pas eind november bekend.
Met de overname door Relevant Holdings is BAS Group deels terug bij zijn vorige eigenaar. Henk Kamsteeg, voorzitter van de raad van commissarissen, verkocht zijn Dexcom Holdings vier jaar terug nog aan Steven Bakker. Nu heeft Kamsteeg niet alleen Harmony en Dixons terug, maar beschikt hij ook over iCentre en MyCom. Krijgt hij de winkelformules weer aan de praat?
Reacties 0