Jumbo gaat mkb-bedrijven voortaan binnen de wettelijke termijn van dertig dagen betalen. De supermarktketen heeft daarvoor een verdrag ondertekend.
Ook grote concerns als Heineken en FrieslandCampina hebben hun handtekening gezet. Doordat kleinere partijen voortaan sneller hun geld krijgen, moeten ze meer financiële ruimte hebben om te investeren. Een factuur wordt nu gemiddeld na 42 dagen betaald.
Hoewel belangenvereniging Ondernemend Nederland (ONL) blij is met het verdrag, pleit voorzitter Hans Biesheuvel voor scherpere wetgeving. Het is volgens hem de vraag of het manifest op de lange termijn werkt. “Door ook wettelijk de positie van het kleinbedrijf te versterken , komen gezonde verhoudingen nog meer in zicht”, zegt hij in Het Financieele Dagblad.
De Tweede Kamer spreekt in januari over een initiatiefnota die ONL met het CDA heeft ingediend. Daarin wordt gepleit voor het opleggen van de wettelijke handelsrente wanneer een groot concern een mkb’er niet binnen zestig dagen betaalt. Voorzitter Michiel van Straalen van MKB Nederland twijfelt aan het effect van dergelijke boetes. “Straffen en boetes werken iet. Een grote opdrachtgever kan een mkb-bedrijf maken en breken.”
De verhoudingen tussen retailers en hun leveranciers staan regelmatig onder druk doordat retailers de betalingsfabrikanten oprekken. Inkooporganisatie Superunie is gestart met supply chain finance om zijn leveranciers sneller te kunnen betalen. Superunie wil daarmee naar eigen zeggen de sector versterken. Ketenfinanciering is een slimme financieringsconstructies om de vertrouwensbasis tussen retailers en leveranciers te versterken, zei Michiel Steeman, lector supply chain finance bij Hogeschool Windesheim eerder in RetailTrends. "Het leed kan hiermee worden verzacht."
Reacties 0