​Waarom de Bijenkorf samenspant met John Lewis

De nodige wenkbrauwen werden gefronst, toen de Bijenkorf in november bekendmaakte shop-in-shops van John Lewis te openen. Olaf Busch noemde de samenwerking in een reactie op RetailNews ‘apart’. John Lewis is volgens de binnenstadmanager in eigen land een keurig warenhuis. “Een beetje tussen de Bijenkorf (nieuwe stijl) en V&D in. Maar het is voor zover ik heb kunnen waarnemen geen designicoon.” Ton Bos zag meer in een combinatie met V&D, omdat het publiek vergelijkbaar is met de doelgroep van John Lewis. “Bovendien beweegt V&D zich qua positionering ook die kant op”, aldus de retailexpert, nog voordat de stekker uit V&D werd getrokken. Ace Juweliers-eigenaar Alon Ben Joseph vroeg zich op zijn beurt af wat de toegevoegde waarde voor de Bijenkorf om een concullega ruimte te geven in eigen warenhuizen. De antwoorden kwamen vorige week, bij de opening van de eerste drie van in totaal zeven shop-in-shops van het Britse warenhuis.

De eerste drie shop-in-shops bevinden zich in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en zijn tussen de 45 en zeventig vierkante meter groot. De kleinste bevindt zich in de hoofdstad, die vrijdag onder toeziend oog van de Britse ambassadeur werd geopend. Eigenlijk gaat het niet om een samenwerking tussen twee warenhuisketens, vertelde hoofd inkoop wonen Benjamin Terzibasiyan van de Bijenkorf bij de opening. John Lewis is binnen de Bijenkorf gewoon een merk, zoals een Tommy Hilfiger dat ook is. Een merk dat bovendien nergens anders in Nederland te koop is. “Het is voor de Bijenkorf een manier om zich te onderscheiden in een markt die wordt gedomineerd door prijs”, aldus Terzibasiyan.

De Bijenkorf heeft volgens Terzibasiyan een grote stem gehad in de producten die John Lewis bij zijn Nederlandse debuut verkoopt. Er is vooral plek voor luxere bad- en bedtextiel, met nadruk op bed. Door het een huismerk te noemen, doen we de producten volgens hem te kort. “John Lewis heeft onder meer beddengoed van Egyptisch katoen. Dat verkochten we niet eerder in de winkel.”

De komende periode mogen we meer samenwerkingen met dit soort exclusieve merken verwachten, stelt Terzibasiyan. Welke dat zijn, houdt hij nog voor zichzelf. Exclusief betekent in dit geval echter niet alleen maar luxe, stelt hij. “Dat wij ons alleen op het luxesegment mikken is vooral een perceptie. Wij zijn er ook voor het middensegment.”

De producten van John Lewis passen bij een ‘mid-premium’-lifestyle, stelt head for international development Katie Jordan. Ze spreekt van een langdurige samenwerking op exclusieve basis. De Britse warenhuisketen heeft wel de vrijheid om landen als Duitsland te bestormen, zoals vorig jaar ook in Singapore, Zuid-Korea en de Filipijnen werd gedaan.

In het aprilnummer van RetailTrends gaat Katie Jordan dieper in op de internationale plannen van John Lewis, waaronder in Nederland, en vertelt ze hoe John Lewis zijn eigen warenhuis levende houdt. Klik hier voor meer informatie over een abonnement op jaarlijks elf keer RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!