Door Nick Möller
Redactie RetailWatching
Front Runner Nederland is failliet. Heel verrassend is dat niet, aangezien de directie eind vorig jaar al liet weten tegen een bankroet aan te zitten. Reden? Een grote inbraak in zijn magazijn in Nieuwegein.
De eerste poging tot inbraak is al op 14 juli 2015, een half jaar nadat de sneakerketen van een nieuw inbraakbeveiligingssysteem is voorzien. Een systeem dat is geleverd door beveiligingsbedrijf Evema en waarbij Trigion de particuliere alarmcentrale met meldkamer verzorgt en zorgdraagt voor de directe alarmopvolging. Iets wat op 14 juli ook gebeurt, als er beveiliging naar het pand wordt gestuurd. Goederen zijn er dan niet gestolen.
In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 september is het echter weer raak. En goed raak ook, ziet de directeur van Front Runner als hij iets voor twaalven bij het kantoor komt om nog even wat werk in te halen. De meldkamer heeft geen alarmmelding ontvangen, waardoor de inbrekers op hun gemak voor duizenden euroâs aan schoenen konden meenemen. Ze moeten volgens de directeur minstens zes keer op en neer zijn gereden om alle goederen mee te krijgen. Er wordt voor bijna 284 duizend euro aan goederen gestolen, terwijl de bedrijfsschade wordt geraamd op nog eens 267 duizend euro. Totale rekening: 550.479,08 euro.
Vervelend voor Front Runner, maar gelukkig is de keten verzekerd bij ASR. De verzekeringsmaatschappij is echter niet van plan om ook maar één cent over te maken. De inbrekers hebben weliswaar de glasvezellijn die het inbraakdetectiesysteem van het pand met de meldkamer van Trigion verbindt opgegraven en doorgeknipt, de meldkamer had tóch een melding moeten ontvangen. Er had binnen negentig seconden een sabotagemelding moeten komen en de alternatieve GPRS-lijn had in werking moeten treden. Dat beide meldingen niet zijn binnengekomen bij Trigion duidt erop dat het pand onvoldoende was beveiligd.
Rechtszaak
Voor Front Runner is dat reden om zowel ASR als Evema voor de rechter te slepen. De retailer heeft namelijk het geld hard nodig, om zijn hoofd boven water te kunnen houden. âDe marges zijn dun en als je voor een half miljoen schade hebt en leveranciers dus niet leveren, kom je echt in zwaar weer terechtâ, stelt zijn tussenpersoon Lennart van Gastel tegenover het magazine Am.
De verzekeringsmaatschappij treft volgens de voorzieningenrechter geen blaam. Het beveiligingsbedrijf Evema is echter wel tekortgeschoten in zijn dienstverlening. Omdat de retailer door de inbraak een acuut liquiditeitsprobleem heeft en daardoor geen producten kan inkopen en ook de verkoop in de winkels stokt, moet er direct twee ton overgemaakt worden. Wie de totale schade moet betalen, moet later uit een reguliere rechtszaak blijken. Over die vergoeding wordt nog altijd geprocedeerd.
Voor Front Runner komt het te laat. De directie vraagt op 24 juni zelf het faillissement aan. De voorraden waren sinds maart weliswaar weer op peil, maar in de afgelopen maanden is te weinig verkocht om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Vier miljoen euro bedraagt de schuld inmiddels, weet het FD. Schuldeisers zijn leveranciers, de fiscus en de bank.
Een aantal van de in totaal zestien vestigingen (al één minder dan ten tijde van de inbraak) renderen simpelweg niet, vertelt curator Rosso Mulder van advocatenkantoor Pot Jonker. Inmiddels zijn vier winkels gesloten, terwijl de overige vestigingen en de webshop in afwachting van een doorstart âgewoonâ geopend blijven. De curator hoopt op korte termijn een nieuwe eigenaar voor het gedupeerde bedrijf gevonden te hebben.
De kans dat dat gaat lukken is groot, aangezien er vijftien gegadigden zijn. Zowel branchegenoten als strategische investeerders - waaronder enkele serieuze partijen - azen op een tweede leven voor de winkelketen. Het treurige einde van Front Runner hoeft dus niet het definitieve einde te zijn.
Reacties 0