​Maxeda werkt miljoenenverlies weg

​Maxeda werkt miljoenenverlies weg

Maxeda DIY Group heeft zijn vorige boekjaar in de zwarte cijfers afgesloten. Het verlies van 65 miljoen euro maakt in de twaalf maanden tot en met januari 2016 plaats voor 82 miljoen winst. Dat blijkt uit het jaarverslag van het concern achter onder meer Praxis en Formido.

De ommekeer is het gevolg van een deal tussen de oorspronkelijke eigenaren en zijn schuldeisers. Ardian en Goldentree Asset Management ruilden openstaande schulden in tegen aandelen met nominale waarde. Die kwamen in de plaats van de cumulatief preferente aandelen van de voormalige aandeelhouders, waardoor Maxeda hen geen 158 miljoen euro meer hoeft uit te keren. Van dat bedrag is 138 miljoen euro in het afgelopen boekjaar meegenomen, wat een nieuw miljoenenverlies voorkwam.

Maxeda zag het operationeel resultaat het afgelopen boekjaar teruglopen van 29 naar twaalf miljoen euro. De brutowinstmarge verslechterde, terwijl de verkoop- en distributiekosten opliepen.

Het retailconcern zag zijn omzet daarentegen met 1,8 procent oplopen tot 1,34 miljard euro. Die stijging wordt mede veroorzaakt door de opening van nieuwe winkels. Aan het eind van het boekjaar telde Maxeda 387 winkels van onder meer Praxis, Formido en het Belgische Brico, elf meer dan een jaar eerder. De vergelijkbare omzet ging met 0,6 procent omhoog.

Het dhz-concern laat in het jaarverslag weten dit jaar op verdere groei te focussen, maar zich ook bewust te zijn van concurrenten en nieuwe toetreders als Bauhaus in Nederland en de opkomst van online spelers en concurrenten buiten de branche. Zowel in Nederland als België wordt de online aanwezigheid vergroot. Verder is Maxeda voornemens om het stadsconcept van Praxis uit te rollen en de vorig jaar geïntroduceerde keten Praxis Tuincentrum een breder vervolg te geven.

Het jaarverslag is mede ondertekend door ceo Roel van Neerbos, die net als group director Roy van Keulen inmiddels weg is bij het concern. Van Neerbos werd op 1 mei vervangen door Guy Colleau, die overkwam van Kingfisher.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!