De grootste valkuil van werken met influencers is dat de commercie er vanaf druipt. Te veel sturen op transactionele waarde maakt uitingen ongeloofwaardig. Dat stellen Peter Kan en John Meulemans, experts op het gebied van influencermarketing, in het zomernummer van EtailTrends.
Steeds meer retailers nemen influencers, zoals een blogger of vlogger, op in hun marketingmix. Zo werkt Wehkamp sinds 2014 met vrouwelijke vloggers, die vooral de rol van gastredacteur voor het online magazine krijgen. Bij een dergelijke samenwerking wordt gestuurd op targets, maar draait het ook om vertrouwen en ‘gut feeling’, stelt voormalig teamleider Puck Landewé. “Ik geloof dat het bijdraagt aan de merkbeleving.”
Hoewel de samenwerking primair bedoeld is om klanten te overtuigen dat Wehkamp lifestyle en advies serieus neemt, wordt er volgens Landewé ook daadwerkelijk meer verkocht. Als een campagne zich eenmaal heeft bewezen, raken de producten die op de pagina’s van de vloggers staan snel uitverkocht.
Ook Landewé valt het echter tegen dat influencermarketing ‘ontzettend commercieel is geworden. “Sommige influencers verkopen hun ziel”, stelt zij in EtailTrends. In de zomereditie wordt ook ingegaan op de samenwerking van HEMA en H&M met influencers en gaan Kan en Meulemans dieper op de mogelijkheden en valkuilen van influencermarketing in. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.
Reacties 0