De curatoren van Paradigit hebben een kort geding aangespannen tegen de directie. Inzet is toegang tot de e-mailboxen van de directie om de oorzaak van het faillissement van de elektronicaketen te achterhalen. Dat laten curatoren Jaap van der Meer en Wendy Hekkelman weten in hun faillissementsverslag.
Paradigit werd in februari dit jaar failliet verklaard, volgens bestuurder Arjen de Koning als gevolg van de aanhoudende malaise in de retailmarkt. Zowel de omzet als de marge in de winkels liep terug, waardoor de huur en personeelskosten niet meer betaald konden worden. Uiteindelijk deed een btw-aanslag van 2,8 miljoen euro Paradigit definitief de das om.
De curatoren hebben het bureau BFI ingeschakeld om de oorzaken van het faillissement uit te zoeken. Dat bedrijf krijgt toegang tot de data op de gegevensdragers van Paradigit, maar niet tot de e-mailboxen. De directie is het namelijk niet met de curatoren eens dat die data tot de administratie van de failliete vennootschappen behoren. Het concern van De Koning kent nog twee takken, waaronder de webshop, die niet failliet zijn verklaard.
De curatoren willen nu via een kort geding afdwingen dat ze alsnog toegang krijgen tot het e-mailverkeer van de directie. Pas na de uitspraak van de rechter wordt het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement hervat.
Paradigit maakte binnen een week na zijn faillissement een doorstart onder dezelfde eigenaar. Moederbedrijf P-Hold betaalde 4,5 miljoen euro voor de voorraad, tachtigduizend euro voor de inventaris en 65 duizend euro aan goodwill. Alleen de drie grootste winkels bleven geopend, evenals de winkel van Norrod in Groningen die buiten het faillissement viel. Negen filialen en vijf shop-in-shops bij V&D gingen op slot. Meer dan de helft van de tweehonderd medewerkers verloren daarbij hun baan.
Reacties 0