De Drank- en Horecawet zou moeten worden aangepast naar actuele inzichten en consumentenbehoeften. Tot die tijd moeten blurringinitiatieven zoveel mogelijk worden gefaciliteerd in plaats van geblokkeerd, schrijven advocaten Victor van Ahee en Arthur Vegt in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.
De verouderde Drank- en Horecawet belemmert volgens de advocaten het ondernemerschap en de ontwikkeling van binnensteden. ‘De drempels die momenteel bestaan beperken ondernemers om legaal hun winkelconcepten te vernieuwen’. Van Ahee en Vegt spreken van een niet te stoppen ontwikkeling, en verwijzen daarbij naar ‘op Nederland vooruitlopende markten’ als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar ‘convenience stores’ steeds meer gemeengoed worden.
Gezien de recente gerechtelijke uitspraken in zaken rond het schenken van alcohol in winkels, verwachten de advocaten dat de wet dergelijke initiatieven op korte termijn zal blijven beperken. Op de langere termijn hopen zij dat de evaluatie van de Drank- en Horecawet uitkomst biedt. Zij roepen op blurring tot die tijd te faciliteren met algemene maatregelen van bestuur, die sneller kunnen worden doorgevoerd dan wetswijzigingen. ‘Het is aan de minister om hier, in het belang van de innovatie, de bestrijding van leegstand en de consument, gebruik van te maken.’
De SlijtersUnie heeft de afgelopen maanden verschillende gemeenten en retailers voor de rechter gedaagd vanwege de proef met alcohol in winkels. De brancheorganisatie heeft bovendien staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid opgeroepen handhavend op te treden. Van Rijn toonde zich eerder al geen voorstander van de proef met mengvormen tussen retail en horeca.
Reacties 0