​Raad van State blokkeert ‘outlet’ in Winschoten

​Raad van State blokkeert ‘outlet’ in Winschoten

Hoewel al met de bouw van de Wereldbazar is gestart, mag de overdekte markt niet worden gerealiseerd. De Raad van State heeft woensdag de besluiten vernietigd die de komst naar Winschoten mogelijk maken.

De plannen voor de Wereldbazar zijn inmiddels zo’n tien jaar oud. Er zou een gebouw met drie lagen komen, die elk negentienduizend vierkante meter groot zijn. Op de onderste laag moest een parkeergarage komen, met daarboven een markt die plaats zou bieden aan ongeveer 550 marktstands.

De Wereldbazar heeft daarmee te veel weg van een factory outlet center, en die zijn niet toegestaan buiten de stad Groningen. Er is geen beroep mogelijk tegen de uitspraak van de hoogste algemene bestuursrechter.

De gemeente Oldambt ging drie jaar terug al akkoord met de bouw van de Wereldbazar, in de hoop op meer winkelend publiek en werkgelegenheid in Winschoten. De verwachting was dat ‘de grootste overdekte markt van het Noorden’ ieder weekend zo’n veertienduizend bezoekers zou trekken. De lokale winkeliersvereniging was één van de bezwaarmakers bij de Raad van State.