De ​‘Nederlandse’ luxetempel van Venetië

De ​‘Nederlandse’ luxetempel van Venetië

Luxe shoppers kunnen hun hart voortaan ophalen in Venetië. Daar is een voormalig handelscentrum aan het Canal Grande onder handen genomen door architect Rem Koolhaas van het Nederlandse bureau OMA. Het resultaat is een luxe warenhuis aan de voet van de bekende Rialtobrug.

Het Fondaco dei Tedeschi werd in 2008 door de familie Bennetton gekocht, die Rem Koolhaas vervolgens de opdracht gaf tot een rigoureuze verbouwing ter waarde van zo’n honderd miljoen euro. Het historische gebouw was als laatst een hoofdkwartier van de posterijen, maar ligt nu vol met mode, accessoires, horloges, juwelen, drank, beauty en parfum.

Zevenduizend vierkante winkelmeters telt het pand, dat door ‘luxury travel retailer’ DFS Group wordt geëxploiteerd. DFS is onderdeel van Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), het grootste luxeconglomeraat ter wereld. Met de opening in Venetië zet het bedrijf voor het eerst voet aan de grond in Europa.

Begin deze maand werden de deuren van het nieuwe warenhuis geopend. “Het Fondaco dei Tedeschi is veel meer dan alleen een plek om te winkelen”, stelt ceo Phillippe Schaus van DFS. “Het combineert internationale, Italiaanse en lokale producten, cultuur en entertainment met de ervaringen van een geweldige historische setting.”

Op de begane grond, van oorsprong een middeleeuwse binnenplaats, vinden bezoekers boetieks van Gucci en Bottega Veneta, evenals Italiaanse modeaccessoires en juwelen. Verder is er een lokaal aanbod aan voedsel, wijn en cadeaus te vinden.

Op de eerste verdieping vinden vrouwen merken als Bulgari, Lanvin en Tiffany & Co aanwezig. Weer een verdieping hoger worden dure horloges verkocht en is een mannenafdeling ingericht met onder meer Brioni, Burberry en Moncler. Op de derde verdieping is een schoenensalon voor dames gevestigd en zijn beautyproducten en parfums te koop.

En daar houdt het nog niet op. Boven de winkelruimte is een volledige verdieping beschikbaar voor events en tentoonstellingen. Ook is er een dakterras, waar bezoekers een panoramisch uitzicht over Venetië te wachten staat.