​Groothandel: ‘Blokkeer fusie DA en D.I.O.’

​Groothandel: ‘Blokkeer fusie DA en D.I.O.’

Drogisterijgroothandel Vriesia vreest een kaalslag onder drogisterijen als DA en D.I.O. samengaan. Het concern roept toezichthouder ACM op de fusie tegen te houden.

Met de fusie zouden volgens Vriesia vierhonderd van de 550 zelfstandige drogisterijen onder één noemer doorgaan. Daardoor onstaat naast Kruidvat en Etos een derde grote die wordt meegezogen in de prijzenoorlog. "Te weinig partijen bepalen de prijs en dat is voor de zelfstandige drogisterij niet goed en gaat een onontkoombaar effect hebben”, aldus directeur operations André Bruinsma van Vriesia.

De groothandel vreest dat het vak van drogist verdwijnt en het assortiment commerciëler wordt. Snellopende producten zullen de boventoon voeren en de winkelbezetting wordt tot een minimum teruggebracht, vreest commercieel directeur Gerben Dreijer. “We moeten waken voor het schrikbeeld zoals dat in Engeland is ontstaan, met nog maar twee drogisterijreuzen."

Jan Willem Hamstra, DA-ondernemer en initiatiefnemer van een petitie vóór de fusie, beweerde eerder dit jaar het tegenovergestelde op RetailWatching. Hij ziet de samenwerking tussen DA en D.I.O. als het laatste redmiddel voor de zelfstandige drogisterijbranche. “Gaat het niet door, dan betekent dat een enorme verschraling van het winkellandschap.”

Beide drogisterijformules maakten eind vorig jaar, kort na het faillissement van DA, al bekend te willen samengaan. De ACM heeft de fusie echter nog altijd in beraad. De toezichthouder kijkt vooral naar de gevolgen voor de concurrentie op de groothandelsmarkt. Met de moederconcerns van beide ketens, FACO en Holland Pharma, zouden namelijk ook twee belangrijke groothandels verenigd worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!