Appdate: Een niet-kannibaliserende online marktplaats

Appdate: Een niet-kannibaliserende online marktplaats

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van MultiSafePay, Scoupy en Asda.

MultiSafePay
Waarom met jezelf concurreren? Die vraag stelt het nieuwste onlineplatform voor webwinkels Qwindo zichzelf in zijn payoff. Bij Qwindo, een spin-off van betaalprovider MultiSafepay, gebeurt dat niet, zo is de belofte. Het platform, dat alleen als mobiele app verschijnt, zal bijvoorbeeld niet dezelfde zoektermen in zoekmachines adverteren als de webwinkels zelf. Bovendien wordt de marge die Qwindo rekent, tien procent, direct aan de consument teruggegeven als shoptegoed.

Gebruikers van de app, die in april verschijnt, krijgen vijf euro starttegoed en vervolgens tien procent cashback per aankoop. “Op die manier denken wij snel veel vervolgaankopen te kunnen realiseren op ons platform”, aldus coo Max Verduyn van MultiSafePay. Qwindo houdt twee procent marge voor zichzelf. Een bescheiden commissie, waarmee wij volop kansen zien in de markt.”

Scoupy
Cashback-platform Scoupy breidt zijn app uit met digitale spaarkaarten voor merken. Zo kunnen consumenten bij A-merken sparen voor cashback en cadeaus, onafhankelijk van de retailer. Daarmee is Scoupy naar eigen zeggen de eerste partij in Nederland die digitale merkspecifieke spaarkaarten introduceert. Onder meer Nivea, Maggi en Zonnatura zitten onder de merken die als eerste deelnemen.

De kaarten zijn in te zetten bij alle supermarkten. Scoupy richt zich sinds 2015 op cashbackacties voor A-merkfabrikanten. Met de spaarkaarten breidt de app zijn portfolio uit, zegt directeur Valentijn Bras. “Daarnaast versterken we voor onze klanten de mogelijkheid om de consument in een complete customer journey te triggeren.”

Asda
Nieuwe apps tegen voedselverspilling volgen elkaar in rap tempo op, en allemaal doen ze het net ietsje anders. NoFoodWasted focust zich bijvoorbeeld op de consument, terwijl Rekub ook lokale retailers erbij betrekt. De Britse supermarktketen Asda komt nu met een applicatie voor leveranciers. Via Asda Surplus Swap kunnen zij overtollig voedsel via een marktplaats met elkaar uitwisselen.

De app werd gelanceerd tijdens het jaarlijkse duurzaamheidscongres van Asda. Net als bij ‘gewone’ online marktplaatsen, worden foto’s en informatie van de producten geüpload en kunnen geïnteresseerde leveranciers daarop bieden. Volgens onderzoek zijn leveranciers verantwoordelijk voor zo’n 45 procent van de Britse voedselverspilling.