​Amsterdam wil winkelaanbod per straat reguleren

​Amsterdam wil winkelaanbod per straat reguleren

De gemeente Amsterdam wil de diversiteit van het winkelaanbod vergroten door middel van branchering. Dat wil de gemeente doen in samenwerking met bewoners en ondernemers of op eigen gezag.

Amsterdam wil de trend van ‘verschraling van het winkelaanbod’ in sommige straten keren. Uit een onderzoek hoe dat het beste kan gebeuren, kwamen twee vormen van branchering naar voren. Op korte termijn ziet de gemeente de meeste kans in een variant waarbij winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners afspraken maken per straat. Op basis van een brancheringsplan wordt bepaald welke winkels wel en niet welkom zijn.

Een tweede mogelijkheid is dat Amsterdam zelf gaat brancheren via een bestemmingsplan. Dat is naar eigen zeggen mogelijk binnen de bestaande regelgeving. Zo’n bestemmingsplan kan regels bevatten waarin staat dat bepaalde branches binnen de detailhandel niet verder mogen uitbreiden.

Wethouder Kasja Ollongren ziet de nieuwe aanpak als een middel om een rem te zetten op de groei van bijvoorbeeld Nutellawinkels, ijssalons en kaaswinkels in de hoofdstad. De situatie in Amsterdam wordt ook aangekaart bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat aan een nieuwe omgevingswet werkt. Amsterdam wil binnen die wet de mogelijkheid hebben om zelf de diversiteit van het winkelaanbod te bevorderen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!