​‘Nieuwe wet raakt telecommarkt direct’

​‘Nieuwe wet raakt telecommarkt direct’

De nieuwe telecomwetgeving die sinds 1 mei van kracht is laat nu al grote veranderingen zien in het koopgedrag van consumenten. Die wijzigingen zullen structureel zijn, verwacht telecomketen Belsimpel.nl.

Door de wetswijziging valt een aankoop van een smartphone in combinatie met een abonnement onder de Wet financieel toezicht. Bij toestellen waarbij consumenten via hun abonnement meer dan 250 euro moeten afbetalen, wordt hun kredietwaardigheid getest. Zowel vlak voor als vlak na 1 mei leidde dat tot grote verschuivingen, stelt Belsimpel.nl. Zo zag de retailer in de laatste week van april 55 procent meer bestellingen ten opzichte van dezelfde week in 2016. “De stijging is dermate uitzonderlijk dat het niet anders kan dan dat het door de veranderende regelgeving komt”, aldus oprichter Jeroen Elkhuizen.

In de eerste week van mei sloten Belsimpel-klanten 41 procent vaker een abonnement af waarbij het totale krediet niet boven de 250 euro kwam. Anders dan voorspeld, kiezen zij niet massaal voor goedkopere telefoons, zegt Elkhuizen. “Ze kopen nog steeds het toestel dat ze willen hebben, maar kiezen ervoor om het anders te financieren.”

De veranderingen in het consumentengedrag zullen structureel zijn, denkt Elkhuizen. “Er is geen reden om aan te nemen dat dit effect slechts tijdelijk is.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends