​Appdate: Nooit meer dronken online shoppen

​Appdate: Nooit meer dronken online shoppen

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Facebook, iBe en Jumbo.

Facebook
Facebook heeft het mogelijk gemaakt om vanuit zijn app eten bij restaurants te bestellen. De sociaalnetwerksite werkt samen met bezorgplatforms Delivery.com en Slice. Via de ‘Order Food’-functie verloopt het gehele proces, van de bestelling tot het afrekenen, binnen Facebook. Door op die functie in het menu te klikken krijgen gebruikers een lijst van deelnemende restaurants te zien. Daarna start het bestelproces vanaf de Facebookpagina van het restaurant, zodat de gebruiker de Facebook-omgeving niet hoeft te verlaten.

Order Food is ook op de desktop beschikbaar. De optie bevindt zich nog in een testfase en is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. Ook is de functie nog niet voor alle Facebookgebruikers zichtbaar.

DrnkPay
Word je wakker na een avondje doorzakken, staat de pakketbezorger opeens voor de deur met een bestelling waarvan je niet meer weet dat je die had geplaatst. Uit Brits onderzoek blijkt dat de helft van de alcholgebruikers tussen de 18 en 34 jaar weleens spijt heeft gehad van een aankoop die ze dronken hebben gedaan. Financieel adviesbureau iBe heeft een app ontwikkeld die moet voorkomen dat consumenten dronken online shoppen.

De app DrnkPay koppelt betaalkaarten aan een klein kastje voor een blaastest of de draagbare bio-armband Quantac Tally, die het alcoholpercentage in het bloed van zijn drager automatisch meet. Gebruikers van de app kunnen elke keer voordat ze gaan drinken het aantal drankjes invoeren, waarbij de betaalkaarten geblokkeerd moeten worden. De app vertaalt het aantal drankjes in een alcoholpercentage, die voor elke aankoop via de blaastest of biosensor wordt gemeten. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om niet alle aankopen te blokkeren, maar alleen ‘zwakke punten’ zoals vliegreizen of bezorgmaaltijden.

Foodmarkt City
De eerste Foodmarkt City by Jumbo opende dinsdag zijn deuren. Een self-checkout is niet de enige technologische oplossing die er is geïntroduceerd. Zo is er speciaal voor de nieuwe formule een app voor smartphones gelanceerd. Met de Foodmarkt City-app kunnen gebruikers versbereide maaltijden bestellen en laten bezorgen op een locatie naar keuze.

Voor de bezorging werkt Jumbo samen met leverancierspartner Fooddrop. De maaltijd wordt binnen 35 minuten op basis van gps-coördinaten bezorgd. De bezorgservice is vooralsnog alleen van toepassing voor de winkel in Groningen. De supermarktketen zegt de mogelijkheid te bekijken om de app ook in te zetten voor de gemakswinkels die nog geopend worden en de bestaande Foodmarkten. De app voorziet gebruikers verder in aanbiedingen op maat, als ze enkele voorkeuren hebben ingevoerd.