Na Super de Boer, C1000 en La Place is nu Emté aan de beurt. Jumbo heeft een bod neergelegd bij eigenaar Sligro Food Group om de kwakkelende supermarktketen over te nemen. Althans, dat meldt De Financiële Telegraaf op basis van bronnen in de markt. Vormen Jumbo en Emté een logische combinatie?
“Verrassend”, is de eerste reactie van supermarktexpert Erik Hemmes. En dan doelt hij niet op de mogelijke verkoop van Emté door Sligro. “Al een paar jaar ben ik ervan overtuigd dat Sligro er verstandig aan doet door afscheid te nemen van Emté. Om de simpele reden dat de supermarkten al jarenlang de winstgevendheid van het bedrijf drukken.” Het rendement van de supermarkten is volgens Hemmes beduidend lager dan die van de groothandelstak. De reden om Emté toch aan te houden is de cashflow van de supermarktketen, stelt hij. “Die is natuurlijk groter dan bij een groothandel.” Ook Ton Bos stelt dat ‘de logica van het onderbrengen van de retailactiviteiten bij een andere organisatie al jaren duidelijk is’. “Het is grotendeels laag renderende groothandelsomzet waar relatief hoge formulekosten mee gemoeid zijn”, zei hij eerder op RetailNews.
Hemmes is wel verbaasd over de mogelijke koper van Emté. “Ik heb natuurlijk weleens gedacht aan Jumbo als koper, maar daar kan ik de logica niet zo snel achter ontdekken.” Jumbo en Sligro komen allebei uit Veghel en een overnamebod kan nog weleens gevoelig liggen. Ook hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot kijkt ervan op. “Ik weet ook niet of dit een vijandig bod is of dat dit goed valt bij Sligro”, zegt hij tegenover de NOS. Volgens Bos zou een overname ‘de oude sentimenten voorgoed doen verdwijnen’.
Handicap
Hemmen stelt dat de locaties van de in totaal 131 supermarkten de grootste ‘handicap’ van Emté vormen. Het bedrijf is vooral goed vertegenwoordigd in Brabant en het oosten van het land, na de overname van supermarktketen Sanders. “Ook die filialen bevinden zich toch vooral op B-locaties”, aldus de supermarktexpert. Hij kan zich voorstellen dat Jumbo dezelfde ‘truc’ gaat toepassen als na de overname van C1000. Toen werden meerdere supermarkten aan concurrenten verkocht, waarmee een deel van de overnamesom (negenhonderd miljoen euro) worden terugverdiend. “Het zou goed kunnen dat Jumbo na de overname van Emté winkels voor de hoofdprijs gaat doorverkopen. Er zijn genoeg supermarkten die wel een aantal vestigingen wil overnemen.”
Als voorbeeld wijst Hemmen naar Nettorama, dat eveneens in het oosten actief is. De discountketen is in handen van Jaap Bastmeijer, die tevens flink wat aandelen in Sligro Food Group heeft. “Ik kan me voorstellen dat hij wel vijf of zes vestigingen wil hebben.” Hij noemt bewust een klein aantal, omdat Nettorama de strategie heeft om geleidelijk te groeien. Ook Sloot verwacht dat Jumbo niet alle winkels zelf gaat behouden, omdat er overlap zit in de winkels. “Ik denk dat Jumbo misschien wel twintig procent van de Emté-zaken moet doorverkopen”, stelt hij.
De kans bestaat dat Jumbo al weet wie die winkels gaat overnamen. Volgens het bericht van De Financiële Telegraaf heeft Jumbo het bod samen met een andere keten uitgebracht. Welke keten dat is, blijft onduidelijk. Retailexpert Ton Bos noemde Plus eerder al de natuurlijke partner van Emté. Plus en Sligro kennen elkaar goed. Samen hebben ze onder meer de het gros van de aandelen in Spar in handen. “Plus denkt en handelt in dezelfde formulerichting die Emté ook is ingeslagen. Extra schaalgrootte verschaffen Plus en Emté een groter smeervlak voor de aanzienlijke diepte investeringen in de formulevernieuwing, ICT en logistiek.” Ook een (her)toetreding tot inkooporganisatie Superunie wordt daarmee vergemakkelijkt, stelt hij. Of Plus daadwerkelijk in beeld is als overnemers, blijft gissen. Het zou wel wat spanning van de overname af kunnen halen.
Vernieuwingen
Mocht het tot een overname door Jumbo komen, dan treft de Veghelse keten mogelijk het nodige achterstallig onderhoud aan. Emté kan de marktgroei niet bijbenen en ook een nieuw winkelconcept leidt vooralsnog nog niet tot de gewenste verbeteringen. Eind 2016 stond de teller op vijftien omgebouwde vestigingen, waarbij zowel de huisstijl als winkelinrichting onder handen is genomen. Emté heeft meer ruimte gemaakt voor versproducten, die op verschillende afdelingen in de winkel worden bereid. Centraal in de winkel is ‘de keuken van Emté’ geïntroduceerd, terwijl de bakkerij is uitgegroeid tot blikvanger en er flink wat prijzen zijn verlaagd. ‘De lekkerste supermarkt van Nederland’, zo luidt de positionering.
Hoewel Hemmes enthousiast is over de formule, liet Sligro Food Group eerder dit jaar nog weten dat de vestigingen nog niet op het gewenste niveau renderen. Zo liggen de operationele kosten na de ombouw nog te hoog. Mede daardoor nam de winstgevendheid van Emté (ebita) vorig jaar met acht miljoen euro af. De omzet kwam uit op 827 miljoen euro, tegenover 841 miljoen een jaar eerder.
Emté is een van de weinige supermarktketens die nog niet actief is op het internet. Het lukte de supermarktketen vorig jaar niet op de plannen voor een webwinkel uit te werken, omdat er voorrang werd gegeven aan de ontwikkeling van een nieuwe merkstrategie en de formule 3.0. Sligro twijfelt er niet over dat het belang van online de komende jaren zal toenemen, ook al is de omvang nu nog beperkt. ‘Online staat bij ons dan ook nadrukkelijk op de agenda’, aldus de huidige eigenaar.
De plannen om in 2016 een combinatie van een fysieke winkel met een online omgeving te creëren bleken ‘te ambitieus’. Wel is volgens het bedrijf voortgang geboekt op de invulling van een aantal randvoorwaarden, waaronder de doorontwikkeling van master data management en de kwaliteit van data. Emté is onder meer gestart met het loyaliteitsprogramma Fijnproevers, waarmee wekelijks zo’n 1,9 miljoen individuele aanbiedingen naar 285 duizend leden worden verzonden. Het levert de mogelijke koper van Emté waarschijnlijk waardevolle data op.
Jumbo onthoudt zich vooralsnog van commentaar op de eventuele deal. De gele supermarktketen laat weten ‘voorlopig niet op deze geruchten te reageren’. Sligro Food Group heeft inmiddels laten weten een bod op de supermarkten van Emté naast zich neer te hebben gelegd, zonder de naam van Jumbo te noemen. Het ging volgens het concern om een ‘niet bindende en voorwaardelijke bieding’ en die zijn nu ‘niet opportuun’. Sligro zegt pas na de evaluatie van Emté op 20 juli naar buiten te treden met mogelijke toekomstscenario’s. ‘Zoals telkens eerder gecommuniceerd houden wij daarbij alle opties open maar heeft een verkoop van de activiteiten duidelijk niet onze voorkeur’, klinkt het. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Reacties 0