‘Grootaandeelhouder wil uit Intergamma stappen’

‘Grootaandeelhouder wil uit Intergamma stappen’

Het Ierse conglomeraat CRH wil af van de 155 franchisewinkels van Gamma en Karwei. Ook wil het bedrijf de 49,8 procent van de aandelen in moederbedrijf Intergamma van de hand doen. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.

De directie en overige uitbaters van het doe-het-zelfconcern zouden geen oplossing kunnen vinden. De directie van Intergamma wilde de aandelen en winkels van CRH voor 140 miljoen euro overnemen, een bedrag dat de overige aandeelhouders in de komende zeven jaar moeten ophoesten. De aandelen zouden dan in een stichting worden ondergebracht, onder leiding van onafhankelijke bestuurders.

Gamma-ondernemers willen echter dat de aandelen worden vernietigd, zodat hun invloed stijgt. ‘Als we betalen, willen we ook meer bepalen’, zouden ze hebben laten weten.

Bricorama, exploitant van 41 Belgische en 34 Nederlandse vestigingen van Gamma, zou een van de tegenstribbelende partijen zijn. Dit Franse bedrijf heeft drie procent van de aandelen in handen en die mogelijk ook willen verkopen. Het management van Intergamma heeft zes procent van de aandelen en de rest is in handen van kleinere franchisenemers.

Intergamma wil niet op de berichtgeving reageren, maar ontkent wel dat er sprake is van ruzie. “Discussies komen voor in alle bedrijven”, aldus het doe-het-zelfconcern. Intergamma telt in totaal 301 winkels in Nederland en 85 in België, waarvan er tien in eigen handen zijn. CRH exploiteert de winkels van Gamma en Karwei via dochteronderneming Van Neerbos Bouwmarkten.

RetailTrends