'Hoogoplopend conflict tussen PostNL en pakketbezorgers'

PostNL oefent grote druk uit op onderaannemers in de pakketbezorging om te werken tegen prijzen die onder de cao liggen. Dat stelt FNV-bestuurder Reinier Stroo in Het Financieele Dagblad, waarin wordt gesproken van een ‘hoogoplopend conflict’. PostNL ontkent dat er sprake is van een conflict, maar heeft de vakbond wel laten weten ‘hun bericht uiterst serieus te nemen’.

PostNL zou onderaannemers onder druk zetten om hun pakketbezorgers structureel te laag in te schalen en te weinig vakantiegeld en overuren uit te betalen. Pakketbezorgers ontvangen daardoor soms honderden euro’s per maand te weinig. “Het is de norm geworden de cao te ontduiken”, aldus Stroo.

FNV heeft via de Stichting Vervoersbond Naleving cao Beroepsgoederenvervoer (VNB) tientallen transportbedrijven nabetalingen opgelegd, oplopend tot honderdduizend euro. Daaronder zitten ook bezorgbedrijven die voor partijen als DHL, DPD en GLS werken. De vakbond legt de schuld echter bij PostNL, dat zijn marktleiderschap probeert te behouden.

FNV heeft PostNL verzocht om meer inzicht te geven in de ketenaansprakelijkheid, maar de logistiek dienstverlener wil deze ‘concurrentiegevoelige informatie’ niet delen. De vakbond overweegt nu een schadevergoeding te eisen via de rechter als het bedrijf niet meewerkt.

PostNL stelt dat de vergoedingen dia aan ondernemers worden betaald toereikend zijn om de cao na te leven. Het vervoersbedrijf maakte vorig jaar na kritiek op de schijnzelfstandigheid van zelfstandige pakketbezorgers nog bekend dat nieuwe bezorgers alleen nog een vast contract wordt aangeboden.

RetailTrends