'Detailhandel betaalt slecht, en dat blijft zo'

'Detailhandel betaalt slecht, en dat blijft zo'

Werkgevers in de retail vinden de landelijke looneis van 3,5 procent stijging onrealistisch hoog. “Je kunt niet generaliseren over het hele Nederlandse winkellandschap, laat staan over alle sectoren heen”, zegt directeur Jan Meerman van INretail in Het Financieele Dagblad.

Terwijl veel woonwinkels profiteren van het economisch herstel, lijden vooral mkb’ers in de mode nog onder de kaalslag in de sector, zegt Meerman. De helft van hen maakt volgens hem nog nauwelijks of geen winst. "Zij zitten rond de armoedegrens en leggen het af tegen bol.com en Zalando." Er is volgens de INretail-voorman nog zo’n twintig procent overcapaciteit in de sector, die de komende drie tot vijf jaar zal uitvallen. "Ik geef toe: wij zijn geen goede betalers en zullen dat ook niet snel worden."

FNV stelt voor komend cao-seizoen een looneis van minimaal 3,5 procent aan alle werkgevers. Ook hanteert de vakbond een ondergrens van duizend euro, zodat mensen met het minimumloon er vijf procent bij krijgen. "De overgrote meerderheid van bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terechtkomt bij de mensen", stelt de bond.

Woonwinkels profiteren volgens INretail volop van het grote aantal verhuisbewegingen en het hoge consumentenvertrouwen. Ook moderetailers groeien sinds vorig jaar weer licht, maar Meerman wil daarover niet te vroeg juichen. "Ik zie nog steeds te veel modewinkels met te weinig toegevoegde waarde", zo zei hij onlangs.
 

Reacties 3


Richard Van der sloot 11 okt, 01:11

Eigenlijk is het heel simpel wil je overleven heb je medewerkers nodig die kwalitatief goed werk leveren. Om die mensen te kunnen behouden of om over te halen om te komen werken in de detailhandel moet je betalen. Tegenwoordig willen mensen overleven ze hebben jarenlang gewerkt voor een hongerloon in de detailhandel. Men kon paar jaar geleden nog net aan rondkomen maar met de gestegen energieprijzen en producten kan je het niet meer overleven met een detailhandel salaris. Ik denk dat het einde verhaal is met de hongerloon. Je betaald je personeel goed of je men moet zijn winkel sluiten. Er zijn genoeg andere sectoren die personeel zoeken en goed betalen. Ik zie soms bij winkels een a4tje hangen voor de deur die verkleurd is, waarop staat personeel gezocht. Laatst zag ik een vacature voorbij komen ''Gezocht winkelmanager salaris 2450 bruto''. Wie gaat nou zijn rug breken en alle ellende van klanten op zich halen voor 2450 euro bruto per maand? Mooi verhaal men kan nog lang wachten op personeel. Minimaal een CAO verhoging van 6-8% voor winkelpersoneel. Met de huidige inflatie en de lonen die al 10 jaar achterop lopen is dit nog eigenlijk weinig. Loonsverhoging van 3,5% is belachelijk weinig men moet zich schamen.


S Linden 11 aug, 19:11

Werk al jaren in een woonwinkel en het is inderdaad slecht verdienen in loondienst. Jammer want het is echt wel heel specialistisch werk en het is door de jaren heen ook steeds moelijker geworden. We moeten steeds meer weten en doen en worden voor veel meer verantwoordelijk gehouden. Dit is niet alleen in de woonbranche het geval. Voornamelijk daar waar halffabrikaten worden verkocht is dit van toepassing. Daarom zou het prettig zijn als er meer onderscheid kan komen in de diverse winkels in retail.


Machiel R 6 okt, 15:57

Een belangrijk onderdeel van die toegevoegde waarde krijg je door goed personeel. Als je het personeel niet beloont gaan de goede mensen echt niet lang in de retail blijven. Ik snap dat de retail niet makkelijk de lonen verhoogd maar er zal toch echt wel iets gedaan moeten worden om de sector niet tot afvalputje qua personeel te laten worden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!