Blokker België heeft vorig jaar een verlies van 29,7 miljoen euro in de boeken geschreven. Daarnaast liep de omzet met elf procent terug naar 111 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de winkelketen, waar De Tijd over bericht.

Blokker was een boekjaar eerder nog goed voor een winst van 1,8 miljoen euro. De Nederlandse retailer liet eerder dit jaar al weten in België in de rode cijfers te zijn beland. Toen werd ook bekendgemaakt dat 63 van de 190 winkels worden gesloten en 279 van de negenhonderd werknemers op straat komen te staan. Die ingreep moet de toestand bij Blokker in België verbeteren, laat een woordvoerder weten. “Daarnaast blijven we ook investeren in de vernieuwing van onze Belgische winkels.”

De rode cijfers worden onder meer veroorzaakt door de maatregelen die in 2016 al zijn genomen om de herstructurering op te vangen. Zo werd 20,2 miljoen euro gereserveerd om de sanering te betalen. Daarnaast liep de winst terug doordat veel artikelen met grote kortingen van de hand werden gedaan. De omzetdaling over 2016 was mede het gevolg van de sluiting van elf winkels, terwijl ook de vergelijkbare omzet terugliep.

Blokker Holding maakte eerder al bekend in 2016 een verlies van 180 miljoen euro te hebben geleden. De omzet liep terug tot iets onder de twee miljard euro. Daarvan is 956 miljoen euro afkomstig van de huishoudwinkels: 10,2 procent minder dan een jaar eerder. Specifieke cijfers over de formule Blokker in Nederland worden niet gedeeld.