‘Regering beperkt speelruimte private equity’

Bedrijven kunnen onder het kabinet Rutte III minder rente op hun schulden aftrekken van de belasting. Daardoor zullen private equitypartijen vermoedelijk minder schulden aangaan bij het overnemen van een bedrijf, schrijft Het Financiële Dagblad.

De nieuwe regering wil dat de rente niet langer aftrekbaar is als een schuld meer dan dertig procent is van het brutobedrijfsresultaat. In veel landen is dat al het geval, maar in Nederland bedraagt dat percentage nog zestig procent. Door de lagere renteaftrek zullen bedrijven minder schuld aangaan bij een overname, wat op zijn beurt weer effect zal hebben op de overnameprijzen. “Elke euro minder schuld betekent een euro vermindering van de koopsom”, aldus een anonieme topman van een grote Nederlandse private equityfirma.

Vooral private equitypartijen kopen vaak bedrijven met veel geleend geld, dat ze pas terugbetalen nadat ze het met winst weer hebben verkocht. Met name Angelsaksische fondsen zouden veel schuld gebruiken bij overnames. De regering wil met de nieuwe regels ‘stabielere bedrijven en gezondere economische verhoudingen’ creëren. 

De rol van private equity bij overnames binnen de retail is regelmatig het doelwit van kritiek. Zo kampt HEMA al jarenlang met hoge schulden onder zijn Britse eigenaar Lion Capital. Ook V&D bleef na zijn faillissement achter met een hoge schuldenlast, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit de warenhuisketen trok.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!