Hans Anders voor de rechter om 'belastingontwijking'

Hans Anders voor de rechter om 'belastingontwijking'

Hans Anders is door de fiscus op de vingers getikt omdat het zijn winst kunstmatig zou verlagen. Het conflict tussen de brillenketen en de Belastingdienst dient nu bij de rechter, schrijft NRC.

Hans Anders betaalde in het boekjaar 2013/2014 geen vennootschapsbelasting, maar kreeg twee miljoen euro terug omdat er op papier verlies werd geleden. Die verliezen werden veroorzaakt door leningen die de brillenketen bij zijn formeel in Luxemburg gevestigde eigenaar had afgesloten. Door naheffingen moest Hans Anders daardoor al zes miljoen extra aan belastingen betalen. De retailer was het daarmee oneens en stapte naar de rechter.

Ook Specsavers ontloopt belasting in Nederland, doordat het moederbedrijf formeel gevestigd is op het eiland Guernsey. De vennootschapsbelasting bedraagt daar nul procent. In totaal heeft Specsavers sinds 2010 0,8 procent van de omzet aan winstbelasting afgedragen. Bij Grandvision, dat dergelijke fiscale constructies niet heeft, is dat 2,1 procent. De werkwijze van Specsavers is in een aparte vertrouwelijke afspraak goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil niet zeggen waarom.

Hans Anders betaalde voor de correctie 0,6 procent van de omzet aan winstbelasting, na de ingreep van de ficus is dat het dubbele. Beide partijen willen niet reageren zolang de zaak onder de rechter is. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!