Deliveroo-rel leidt tot staking en rechtszaak

Deliveroo-rel leidt tot staking en rechtszaak

Ruim vijftig koeriers van Deliveroo hebben deze week in Amsterdam een protestmars gehouden. Daarmee ageerden zij tegen het voornemen van de maaltijdbezorger om alle vaste bezorgers door zzp’ers te vervangen.

De contracten van 1750 Nederlandse bezorgers worden vanaf 1 februari niet meer verlengd. 150 van hen hebben zich verenigd in de protestgroep Riders Union, die is aangesloten bij vakbond FNV. Een van hen vecht zijn ontslag aan voor de rechter. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is een crowdfundingsactie gestart om de rechtsgang te financieren. 

Op initiatief van Van Dijk is donderdag tevens een hoorzitting gehouden rond het thema ‘werk in de platformeconomie’. Daarbij kwamen onder meer ceo Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl en countrymanager Vincent Hosman van foodora aan het woord. Ook verschillende wetenschappers en experts deden mee aan het rondetafelgesprek, net als bezorgers van de bezorgplatforms. Leden van Riders Union waren niet welkom bij het gesprek, maar waren wel uitgenodigd bij een informele bijeenkomst voorafgaand aan de zitting.

Deliveroo stelt dat de meeste bezorgers flexibiliteit willen en dat de huidige wetgeving verouderd is. Concurrent UberEats stapte in ons land ook al over op zzp-constructies met bezorgers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!