De omzet van HEMA zal in 2018 en 2019 jaarlijks met vier tot vijf procent groeien. Die verwachting spreekt kredietbeoordelaar Moody’s in een analyse van HEMA en Maxeda, die vorig jaar gelijktijdig hun schulden herfinancierden met een obligatie-uitgifte. 

De ‘kredietkwaliteit’ van het doe-het-zelfconcern zou beter zijn, maar HEMA is die achterstand aan het inhalen. Zo groeit de omzet van HEMA harder dankzij de vernieuwing van zijn winkels in de Benelux en de internationale expansie. De omzetgroei van Maxeda wordt voor de komende twee jaar op één tot anderhalf procent. De vergelijkbare omzetgroei voor dit jaar wordt geschat op twee procent bij HEMA en een half tot één procent bij Maxeda.

Verder gaat HEMA nog profiteren van kostenbesparingen, zo is de verwachting van Moody’s. Het warenhuis kan rekenen op 10,8 miljoen euro aan besparingen in de komende twaalf tot achttien maanden, onder meer dankzij de automatisering van zijn e-commerce in Utrecht. Maxeda bespaarde de afgelopen twee jaar al vijftien miljoen euro en daar komt nog eens 7,5 miljoen euro bij. 

Waar de winstgevendheid van Maxeda waarschijnlijk stabiel blijft, is de verwachting dat HEMA de stijgende lijn van de afgelopen periode kan doorzetten. Tegelijkertijd is het toekomstige financiële beleid van HEMA volgens Moody’s onduidelijk, omdat de retailer vorig jaar door eigenaar Lion Capital in de etalage werd gezet. Topman Tjeerd Jegen liet onlangs weten daar in het voorjaar of aan het begin van de zomer meer nieuws over te hebben.