'Verloedering Negen Straatjes dreigt door huurprijzen'

Veel kleine winkeliers vertrekken uit de Amsterdamse Negen Straatjes door sterke huurstijgingen. Daardoor dreigt leegstand en een gebrek aan ‘unieke winkels’ in het gebied, schrijft Het Parool.

De huurverhogingen bedragen in sommige gevallen vijftig of zestig procent. Gemeenteraadslid Tiers Bakker van de SP spreekt van een ‘onhoudbare situatie’. Grote ketens die uit prestigeoverwegingen een winkel in het centrum van Amsterdam willen hebben, betalen de hogere huur volgens hem toch wel, maar blijven maar een paar jaar. “De ondernemer die heel zijn leven wil blijven zitten, gaat nu weg."

Winkeliers ervaren de sterke huurprijsstijgingen vaak als een dreigement en besluiten daardoor te snel om te vertrekken, zegt huurrechtadvocaat Maaike Cohen die ondernemers in de Negen Straatjes huuradvies geeft. “De prijzen zullen vanzelf weer dalen, maar alle winkeliers die de Negen Straatjes tot de Negen Straatjes hebben gemaakt zijn dan al weg." Toeristenwinkels kunnen de hoge huren vaak wel betalen, maar worden sinds kort niet meer toegestaan door de gemeente, waardoor voor langere tijd leegstand dreigt. 

Eind vorig jaar bleek nog uit onderzoek van Locatus dat Amsterdam het laagste percentage winkelleegstand van alle grote Europese steden heeft. Leegstand werd tot het ingrijpen van de gemeente vaak ingevuld door toeristenzaken, terwijl kleinere en vernieuwende partijen volgens het onderzoeksbureau uit de markt worden gedrukt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!